Do Číny dorazil tajfún Talim. Úrady museli evakuovať vyše 200-tisíc ľudí

ta3 čtk
17.7.2023 18:51

Do ľudnatej čínskej provincie Kuang-tung dorazil tajfún Talim. Úrady evakuovali takmer 230-tisíc ľudí, uzavreli 68 turistických destinácií na pobreží a nariadili tisícom rybárskych lodí, aby sa vrátili do prístavu. Podľa agentúry Reuters o tom informovala agentúra Nová Čína.

Talim je tento rok prvý tajfún, ktorý zamieril nad čínsku pevninu. Úrady vydali výstrahu pred povodňami a nariadili ľuďom, aby zostali doma. Rušia sa lety aj vlakové spoje, napísala agentúra Reuters.

Podľa čínskych meteorológov sprevádza tajfún vietor s rýchlosťou vyše 136 kilometrov za hodinu. Ak by rýchlosť vetra prekročila hranicu 150 kilometrov, Talim by sa presunul do vyššej kategórie tajfúnov, ktoré sú v tomto ročnom období úplne ojedinelé, uvádza Reuters.

Čínski meteorológovia očakávajú, že sa tajfún presunie rýchlosťou okolo 20 kilometrov za hodinu do zálivu Pej-pu v Juhočínskom mori. V utorok ráno miestneho času môže druhýkrát dopadnúť na pevninu v pobrežnej oblasti Čuangskej autonómnej oblasti, dodala čínska agentúra. Podľa čínskeho ministerstva obrany sú na prípadný zásah v súvislosti s tajfúnom pripravené desiatky záchranných lodí, päť vrtuľníkov a osem záchranných tímov.

Niektoré z oblastí môžu zasiahnuť bleskové povodne, varovali úrady. V severnej časti Juhočínskeho mora sa tiež môžu objaviť vlny vysoké až deväť metrov. Všetka trajektová doprava v oblasti bola zastavená.

Pre tajfún zastavili obchodovanie všetky trhoviská v Hongkongu a všetky súdne pojednávania v oblasti boli odročené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok