Búria sa? Ruské ministerstvo obrany sa zbavuje veliteľov jednotiek, ktoré sú bojovo efektívne

ta3/Samuel Drozda, ISW
17.7.2023 15:59

Ruské ministerstvo obrany začalo odpratávať veliteľov z jednotiek, ktoré sú jedny z najviac efektívnejších na ruskej strane. Ministerstvo by malo toto úsielie zrýchlovať. Informoval o tom Inštitút pre výskum vojny (ISW).

Búria sa? Ruské ministerstvo obrany sa zbavuje veliteľov jednotiek, ktoré sú bojovo efektívne
TASR/AP

Prepustení a zatknutí velitelia

Ruský generálplukovník Ivan Popov a generálmajor Vladimir Seliverstov boli len začiatkom. Ruské zdroje ISW objavili údajnú nahrávku, v ktorej personál zo 7. gardovej horskej leteckej útočnej divízie tvrdil, že zatkli komandéra divízie Alexandra Korneva, píše ISW. Zdroje takisto tvrdili, že ruzské autority zatkli aj veliteľ majora 90. tankovej divízie Ramila Ibatullina a dvoch nemenovaných zástupcov veliteľa.

Prominentný s Ruskom pridružený vojenský blogger hovorí, že velenie ruskej armády má v pláne prepustiť veliteľa 31. brigády, ktorým by mal byť plukovník Sergej Karasev. Ruské zdroje tiež špekulovali, že ruské ministerstvo obrany plánuje zatknúť aj generálplukovníka Michaila Teplinskija. ISW nemá potvrdenie, či Rusko naozaj prepustilo Seliverstova a Korneva a takisto nevie potvrdiť, či bol Ibatullin zatknutý. Avšak inštitút upozornil, že tieto tvrdenia nasledujú model, ktorý sa podobá predošlým tvrdeniam o zmene vo veliteľstve, ktoré sa napokon ukázali ako pravdivé.

Tieto prepustenia a zatknutia veliteľov, ktorí vedú jednotky efektívne v boji, sú podľa ISW spojené s prípadmi vzbury. Popov sa pokúsil obísť generála Valerija Gerasimova a doniesť svoje sťažnosti až k prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi. Ruský blogger tvrdil, že prepustenie Seliverstova sa udialo za podobných okoloností. Zdroje tvrdia, že Seliverstov mal povesť, že sa vyjadroval za svojich vojakov. Kornev takisto mal kritizovať viacero problémov, ktoré sužujú ruskú armádu. Nie je jasné, či a prečo bol Ibatullin zatknutý, keďže ostatní velitelia boli iba prepustení.

Búria sa aj radoví vojaci?

Ruský bloggeri mali zdielať hlasový záznam, ktorý údajne obsahuje jednotky 7. divízie, ktoré sa vyhrážajú, že sa stiahnu zo svojich pozícií, ak ministerstvo obrany zatkne alebo ohrozí život Teplinskeho. Časti siedmej divízie mali tvrdiť, že Teplinskeho budú brániť aj pred samotným rezortom obrany. Ak je nahrávka legitímna, tak ide o vyhrážku o masovej dezercii v tvári nepriateľa pre ich veliteľa Teplinského. Dezercia je v mnohých armádach sveta trestaná telesným trestom alebo smrťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok