Slovenský inštitút v Jeruzaleme predstavil nový projekt. Stoja za ním naši najvýraznejší výtvarníci

ta3 Slovenský inštitút Jeruzalem
17.7.2023 12:34

Nový projekt “HOLY CITY” (Sväté mesto) je už niekoľko dní súčasťou stálej expozície Slovenského inštitútu Jeruzalem. Šesť malieb vo výklade Inštitútu cez umenie komunikuje izraelskej verejnosti tohtoročné výročie bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a štátom Izrael.

Slovenský inštitút v Jeruzaleme predstavil nový projekt. Stoja za ním naši najvýraznejší výtvarníci
Slovenský inštitút Jeruzalem

Aktuálne sú vzájomné vzťahy na najlepšej úrovni v histórii aj vďaka otvoreniu Slovenského inštitútu v meste Jeruzalem v roku 2021.

Najvýraznejší výtvarníci Slovenska

Na projekt k 30. výročiu vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Izraelom sme oslovili jedných z najvýraznejších výtvarníkov na Slovensku Matúša Maťátka a Filipa Sabola, ktorých tvorba je schopná obsiahnuť takúto komplikovanú tému. Filip a Matúš vytvorili šesť veľkorozmerných malieb, ktoré ukrývajú symboly z kultúrneho a náboženského kontextu oboch krajín. “V každom obraze je spoločným menovateľom ruka v rôznych gestách, ktorá komunikuje s objektami - atribútmi v pozadí, aj popredí, odkazujúcimi na príbehy viažuce sa k Jeruzalemu. Farebnosť sme zredukovali na tóny sivých v kombinácii s čiernou, bielou, modrou a červenou. Bielo-modrá farebnosť vychádza z farebnej škály vlajky Izraela, bielo-červená farebnosť vychádza z farebnej škály vlajky Slovenska,” popisuje projekt jeden z autorov Matúš Maťátko.

Inšpiratívne týždne

Výtvarníci tvorili priamo v Jeruzaleme počas mesačnej umeleckej rezidencie v Slovenskom inštitúte. Filip Sabol to považuje za veľmi inšpiratívne a tvorivé týždne: “Maľby sme tvorili priamo na mieste v priestoroch Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, ktorý nám slúžil ako ateliér. Prvé dni sme nasávali atmosféru mesta Jeruzalem, veľa sme sa prechádzali po rôznych častiach mesta, sledovali jeho ikonografiu, robili si záznamy a skice. Sme radi, že sme boli oslovení pre tento projekt a naše diela tu zostanú dlhodobo nainštalované a viditeľné aj pre okoloidúcu verejnosť.”

Historická úroveň spolupráce

Slovensko-izraelské vzťahy majú potenciál sa ďalej rozvíjať v mnohých oblastiach a práve otvorením Slovenského inštitútu v Jeruzaleme sa podarilo pozdvihnúť spoluprácu v oblasti kultúry na historickú úroveň. Za dva roky fungovania Slovenského inštitútu v Jeruzaleme sme Izraelu predstavili takmer 140 slovenských umelcov, zorganizovali sme 38 podujatí a slovenskí umelci vystavujú v najprestížnejších izraelských múzeách (The Israel Museum, Haifa museums) a galériách súčasného umenia dizajnu ( The Corridor Conteporary Tel Aviv, Gal Gaon Gallery) a vypredávajú koncertné sály (The Jerusalem Theatre).

Jakub Urik, riaditeľ SI Jeruzalem: Po otvorení Slovenského inštitútu v Jeruzaleme nabrala dynamika našich vzťahov v oblasti kultúry nový rozmer - slovenská kultúra sa stáva dôležitou súčasťou kultúrnej scény v Izraeli a Slovenský inštitút zaujímavý kultúrny bod na mape Izraela. Projekt “HOLY CITY” k 30. výročiu vzájomných vzťahov, ktorý je vystavený na najrušnejšej jeruzalemskej ulici, je ďalším dôležitým dielom skladačky, ktorú v Izraeli v oblasti kultúry budujeme. Je mi cťou byť súčasťou tohto príbehu.”

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok