Zmysel pre humor či ťažké životné príbehy. Umelkyne vyzdvihujú svoje hrdinky

ta3
27.4.2023 13:12

V Jeruzaleme otvorili dve unikátne výstavy. Pozrieť si ich môžete do druhej polovice októbra.

Zmysel pre humor či ťažké životné príbehy. Umelkyne vyzdvihujú svoje hrdinky
Archív/Jakub Urik

Slovenský inštitút v Jeruzaleme slávnostne otvoril dve výstavy. Prezentuje v nich to najlepšie zo slovenskej ženskej maľby. „V našich životoch nás inšpiruje a fascinuje mnoho žien. Každá z výtvarníčok prináša pohľad na svoju osobnú hrdinku. Na prototyp ženy, ktorú obdivuje a ktorú vo svojich výtvarných dielach priamo alebo ju metaforicky zobrazuje,“ hovorí kurátorka výstavy Katarína Janáková.

Niektoré z umelkýň vo svojich dielach vyzdvihujú ženy so zmyslom pre humor či dámy, ktoré dokážu premietnuť vlastnú zraniteľnosť do verejného priestoru. „V mojom ponímaní nie je definíca hrdinky v jednotlivcovi. Reprezentuje celý kolektív dievčat a žien, ktoré v detstve zažili istý druh sexuálnej traumy a snažia sa s takýmto zážitkom žiť,“ poznamenala jedna z vystavovateliek Dominika Kováčiková.

Ďalšia z výstav prezentuje jedenásť inšpiratívnych žien židovského pôvodu, ktoré sú späté s územím dnešného Slovenska. Kurátor Michal Budaj pripravil výber osobností, ktoré nezlomila vojna, politický režim ani spoločenské konvencie. Tieto ženy pôsobili v oblasti vedy, umenia a biznisu a mali medzinárodný spoločenský dosah.

Cieľom výstavy je predstaviť dámsky prínos v oblasti umenia, vedy, filmu a biznisu. „Obe výstavy sú súčasťou diskusie o inšpiratívnych ženách, ktorú plánujeme viesť počas celého roku,“ dodal riaditeľ Slovenského inštitútu v Jeruzaleme Jakub Urik. Výstava bude v priestoroch inštitútu dostupná do 23. októbra.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok