Z Ukrajiny vyplávala posledná loď. Obilná dohoda visí vo vzduchu

ta3 / TASR
16.7.2023 18:11

Z ukrajinskej Odesy vyplávala v nedeľu posledná loď na základe dohody, ktorá umožňuje bezpečný vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez prístavy na pobreží Čierneho mora. Došlo k tomu deň pred koncom platnosti dohody. Informuje o tom agentúra Reuters.

Z Ukrajiny vyplávala posledná loď. Obilná dohoda visí vo vzduchu
TASR / AP

Rusko nesúhlasilo so zaregistrovaním ďalších lodí do tzv. čiernomorskej iniciatívy od 27. júna. Ak Moskva nechváli predĺženie dohody, v pondelok vyprší.

Hovorca OSN v piatok uviedol, že generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres čaká na reakciu ruského prezidenta Vladimira Putina na návrh predĺžiť dohodu.

Rusko nesúhlasilo

Putin podľa Kremľa v sobotu v telefonáte s juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom povedal, že dosiaľ neboli splnené záväzky odstrániť prekážky vývozu ruských potravín a hnojív, čo Moskva v rámci tejto dohody požaduje.

Rusko opakovane pohrozilo vystúpením z dohody, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko v júli 2022 s cieľom uvoľniť ukrajinské prístavy zablokované ruskou inváziou. Dohodu odvtedy viackrát predĺžili.

O vyplávaní lode TQ Samsun plaviacej sa pod tureckou vlajkou z odeského prístavu informovali svedkovia agentúry Reuters a portál MarineTraffic.com. Ukrajinskí predstavitelia sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok