Pri Kupiansku sa bránime, ale pri Bachmute postupujeme, tvrdí Ukrajina

ta3 tasr
16.7.2023 15:53

Ukrajina v nedeľu oznámila, že jej sily sa bránia proti ruským aktívnym útokom neďaleko severovýchodného mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti, ale zaznamenávajú postup blízko Bachmutu. Informuje agentúra AFP.

Rusko opäť útočilo na Ukrajinu. Protivzdušná obrana však zneškodnila všetky nálety, tvrdí Kyjev
TARS/AP

Kruté boje

"Nepriateľ dva dni po sebe aktívne útočí na sektor mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti. Bránime sa," povedala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. "Prebiehajú kruté boje a pozície sa menia niekoľkokrát denne," dodala.

Ukrajina spustila minulý mesiac dlho očakávanú protiofenzívu, ktorej cieľom je vytlačiť naspäť ruské okupačné sily. Najprv si však Kyjev urobil zásoby západných zbraní a posilnil svoje jednotky.

Ukrajinské vedenie však pripustilo, že boje sú ťažké, a vyzvalo spojencov, aby mu poskytli viac zbraní dlhého doletu a delostreleckú muníciu.

Ukrajina napreduje

Maľarová zároveň oznámila, že ukrajinské sily "postupne napredujú" v blízkosti východného mesta Bachmut, dobytého Ruskom v máji.  

"Každý deň postúpime v južnej oblasti okolo Bachmutu. V severnej oblasti okolo mesta sa snažíme udržať svoje pozície, nepriateľ tam útočí," spresnila.

Bachmut mal kedysi 70.000 obyvateľov a bol známy šumivým vínom a soľnou baňou. Mesto však zničili počas najdlhšej a najkrvavejšej bitky tejto vojny.

"Pokiaľ ide o samotný Bachmut, nepriateľa ostreľujeme a on ostreľuje nás," povedala Maľarová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok