Putin o kazetovej munícii: Ak bude použitá proti Rusku, použijeme ju aj my

ta3/čtk
16.7.2023 10:47

Kazetová munícia je zakázaná vo viac ako 120 krajinách. V USA, Rusku alebo na Ukrajine však nie. Ukrajina ju získala od Spojených štátov.

Rusko má dostatočné zásoby kazetovej munície a Moskva si vyhradzuje právo ich použiť, ak bude takáto munícia použitá proti ruským silám na Ukrajine. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimír Putin. 

"Chcem povedať, že Rusko má dostatočné zásoby kazetovej munície rôzneho typu. Doteraz sme to neurobili, nepoužili sme ju, nemali sme tú potrebu," povedal podľa agentúry Interfax Putin v rozhovore s ruskou štátnou televíziou. "Samozrejme, že ak bude použitá proti nám, vyhradzujeme si právo vykonať recipročné kroky," dodal.

Kazetová munícia v určitej fáze svojho letu exploduje a rozpadne sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širšom okolí. Nevybuchnuté nálože môžu predstavovať nebezpečenstvo pre civilistov aj dlho po skončení konfliktu. Spojené štáty však tvrdia, že podiel nevybuchnutých menších náloží v nimi poskytnutých granátoch bude menší ako 2,5 percenta.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok