Kazetová munícia slúži na plošný cieľ, nie na bodový. Vysvetľuje generál Macko

ta3
8.7.2023 13:32

USA potvrdili, že Ukrajine poskytnú v rámci nového balíka vojenskej pomoci aj kazetovú muníciu. O čo presne ide, ako funguje a na čo ju možno najlepšie využiť prezradil generál Pavel Macko.

Kazetová munícia slúži na plošný cieľ, nie na bodový. Vysvetľuje generál Macko
Twitter/SlovienZ

"Existuje viacero druhov kazetovej munície. Strela, ktorá je vystrelená z delostreleckého systému alebo vypustená z lietadla, obsahuje v skutočnosti veľké množstvo menších projektilov. V určitom štádiu letu sa strela otvorí a do väčšieho priestoru sa rozsypú submuničné elementy, granáty. Nie je to zbraň určená na bodový cieľ, ale na plošný," povedal Macko exkluzívne pre ta3.

"USA poskytnú delostrelecké granáty, ktoré obsahujú štandardne 64 protipechotných trieštinných granátov a 24 menších granátov. Keď sa vystrelí strela, pred dopadom do cieľovej plochy dôjde k otvoreniu a jednotlivé fragmenty sa rozptýlia na väčšiu plochu a teda zvyšujú šancu zásahu svojho cieľa," pokračoval.

Ako ju budú ukrajinské vojská využívať? "Ak si chcú Ukrajinci udržať vyššiu morálnu pozíciu, tak ju budú využívať na obranu. Používať ju v tyle by nemalo zmysel. Na to majú účinnejšie prostriedky, pretože tam potrebujú presný bodový zásah. Tam potrebujú jednu veľkú nálož, ktorá dokáže zničiť objekt. No v bojovej línii, v zákopoch, ktoré sú chránené aj mínovými poľami, tam by toto Ukrajincom pomohlo," vyjadril sa generál. 

Súčasne potvrdil, že Ukrajinci zrejme kazetovú muníciu rozoberú a jednotlivé časti použijú do svojich dronov: "Je vysoko pravdepodobné, že sa to stane. Ukrajinci používajú desaťtisíce malých dronov a vedia ako zasiahnuť ciele. V tomto prípade by bola tá výhoda, že subelementy, ktoré sú súčasťou munície, sú protipancierové, priebojné granáty. Ukrajinci sú vynaliezaví."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok