Postup o takmer dva kilometre. Zaslúžia si vďačnosť, chváli jednotky Zelenskyj

ta3 čtk
14.7.2023 22:12

Ukrajinská armáda postúpila počas týždňa o 1,7 kilometra smerom k Melitopolu v južnom pásme frontu. S odvolaním sa na jedného z hovorcov ukrajinských ozbrojených síl to uviedla agentúra AFP. V smere na Melitopol a neďaleký Berďansk sú podľa ukrajinského generálneho štábu ukrajinské sily v zákopoch na dosiahnutých pozíciách, zatiaľ čo na východnom fronte pokračujú ťažké boje.

Ukrajinské ozbrojené sily "pokračujú v ofenzívnych operáciách" v smere na Melitopol, veľké ukrajinské mesto v Záporožskej oblasti, ktoré je pod ruskou kontrolou. "Útočné brigády podporované tankami postúpili za týždeň v tejto oblasti o 1,7 km," uviedol hovorca.

V okolí Chersonu budú podľa hovorcu "obrannej sily pokračovať v tlaku na nepriateľa" prostredníctvom prieskumných a bojových operácií, aby "pripravili oblasť na útočné akcie". O pokračujúcej ofenzíve na juhu informoval aj ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého Ukrajinci ruské sily delostrelecky ostreľujú.

Na východe Ukrajiny "jednotky Národnej gardy pripravujú predmostí na rozšírenie ofenzívy smerom k Avdijivke", kde boli nedávno hlásené boje, uviedol aj armádny hovorca. Ukrajinou kontrolovaná Avdijivka má približne 30-tisíc obyvateľov a prakticky susedí s Doneckom, hlavným mestom Doneckej oblasti, ktoré kontroluje Rusko a ním podporovaní separatisti.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom večernom prejave uviedol, že ruské okupačné sily na východnom a južnom fronte robia všetko preto, aby ukrajinských vojakov zastavili.

"Musíme čo najjasnejšie pochopiť, že ruské sily v našich južných a východných oblastiach vynakladajú všetko úsilie na to, aby našich vojakov zastavili. Každých tisíc metrov postupu, každý úspech našich brigád, si preto zaslúži našu vďačnosť," citovala Zelenského agentúra Ukrinform.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok