Štyridsať dní v džungli. Nejde o názov filmu, ale o realitu štyroch detí v kolumbijskom pralese

ta3 čtk
14.7.2023 21:21

V Kolumbii prepustili z nemocnice štyri deti, ktoré dokázali po páde lietadla prežiť samy 40 dní v dažďovom pralese. Pátracie tímy objavili súrodencov začiatkom júna, tri dievčatá a chlapec vo veku od jedného do 13 rokov potom strávili viac ako mesiac pod lekárskym dohľadom v nemocnici v Bogote. Ich matka pri havárii zomrela, o zverenie do starostlivosti sa teraz usilujú starí rodičia, napísala agentúra DPA.

Štyridsať dní v džungli. Nejde o názov filmu, ale o realitu štyroch detí v kolumbijskom pralese
Profimedia (ilu)

Duchaprítomnosť najstaršieho súrodenca

Podľa lekárov sa teraz súrodencom zdravotne darí dobre, v relatívne dobrom stave ale boli aj v čase, keď sa ich podarilo vypátrať. Vtedy médiá písali, že deti boli dehydrované, poštípané od hmyzu a poškriabané, ale inak v poriadku. 

Zásluhu na tom podľa všetkého mala duchaprítomnosť najstaršieho 13-ročného dievčaťa, ktoré sa o sestry a brata vo veku deväť, päť a jeden rok dokázalo postarať. Deti pochádzajú z domorodého kmeňa Witótov, čo im zrejme tiež pomohlo, pretože džungľa pre nich nebola neznámym prostredím.

Malé lietadlo, ktorým deti leteli, sa zrútilo 1. mája. Pri nehode zahynul pilot, matka detí a ďalší dospelý. Až 16. mája sa pátracie tímy dostali k vraku stroja a ďalšie tri týždne trvalo, kým sa podarilo lokalizovať deti. Operáciu nazvanú Nádej s napätím sledovali ľudia v Kolumbii aj inde na svete.

Podľa agentúry DPA teraz chcú súrodencov do starostlivosti získať starí rodičia, pretože otec s deťmi a ich matkou nežil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok