FOTO: Stratené v pralese. Deti, ktoré boli 40 dní nezvestné, sa v kolumbijskej džungli našli živé

ta3 TASR
10.6.2023 07:33

Štyri domorodé deti, ktoré pred 40 dňami prežili haváriu malého lietadla, sa našli živé v amazonskom dažďovom pralese na území Kolumbie. Prostredníctvom sociálnej siete Twitter o tom v noci na sobotu informoval kolumbijský prezident Gustavo Petro, uviedla agentúra AFP.

Petro na Twitteri zverejnil aj fotografiu niekoľkých príslušníkov armády a domorodých obyvateľov, ktorí sa zúčastnili na operácii na vypátranie a záchranu súrodencov vo veku 13, 9, 4 a jeden rok. Deti boli samy, keď ich pátrači našli. Momentálne sa o ne starajú lekári, informoval Petro novinárov po návrate do Bogoty z Kuby, kde podpísal dohodu o prímerí so zástupcami povstaleckej skupiny Národná oslobodzovacia armáda.

K havárii lietadla došlo 1. mája v skorých ranných hodinách, keď jednomotorové vrtuľové lietadlo Cessna so siedmimi cestujúcimi a pilotom oznámilo, že stroj má poruchu motora. Malé lietadlo sa následne stratilo z radarov. Dva týždne po havárii, 16. mája, pátrací tím v hustom poraste dažďového pralesa našiel vrak lietadla a vyzdvihol aj mŕtve telá troch dospelých - vrátane matky štvorice detí. Deti - tri dievčatá a jeden chlapec - sa však nikde nenašli.

Keďže kolumbijská armáda mala indície, že deti by mohli byť nažive, zintenzívnila po nich pátranie a do oblasti vyslala 150 vojakov so psami, aby súrodencov vystopovali. Pri pátraní pomáhali aj desiatky dobrovoľníkov z domorodých kmeňov.

Deti sú už v nemocnici

Lietadlo kolumbijskej armády so zdravotníckym vybavením pristálo na vojenskom letisku v Bogote a deti okamžite preniesli na nosidlách do pristavených sanitiek, ktorými boli prevezené do nemocnice.

"Dnešný deň je zázračný," uviedol pre médiá kolumbijský prezident Gustavo Petro po ohlásení nájdenia detí. "Sú slabé. Nechajme lekárov, aby posúdili ich stav," dodal. Petro na Twitteri zverejnil aj fotografiu niekoľkých príslušníkov armády a domorodých obyvateľov, ktorí sa zúčastnili na operácii na vypátranie a záchranu súrodencov vo veku 13, 9, 4 a jeden rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok