Fanúšikovia marveloviek majú hlavu v smútku. Pre štrajk odborárov a hercov zastavili pokračovanie superhdinovky

ta3 čtk
14.7.2023 21:01

Chystané tretie pokračovanie filmovej série o komiksovom hrdinovi Deadpoolovi alebo Mission: Impossible 8 sú medzi prvými hollywoodskymi projektmi, ktorých tvorba sa zastavila po tom, čo odbory zastupujúce zhruba 160-tisíc hercov spustili štrajk pre spory o pracovné podmienky. Informujú o tom americké médiá.

Fanúšikovia marveloviek majú hlavu v smútku. Pre štrajk odborárov a hercov zastavili pokračovanie superhdinovky
TASR/AP

Ohrozené sú veľké trháky

Podľa spravodajskej spoločnosti BBC by mohla byť zasiahnutá aj produkcia ďalšieho Avataru, tiež slávnostnej premiéry a ďalšie akcie. Herci popoludní zahájili protesty u sídiel firiem Disney, Netflix a HBO v Kalifornii a New Yorku.

Medzi štrajkujúcimi sú aj členovia hereckého tímu chystanej snímky Deadpool 3, píše magazín Variety. Oznámenie o pozastavení produkcie prišlo len niekoľko dní po tom, čo tvorcovia vypustili prvé snímky z nakrúcania s hlavnými hviezdami Ryanom Reynoldsom a Hughom Jackmanom. Premiéra filmu bola ohlásená na začiatok mája budúceho roka, avšak aktuálny vývoj tento plán ohrozuje.

Pre štrajk stojí aj práca na už ôsmom diele akčnej série Mission: Impossible a na ďalšom komiksovom projekte Venom 3, uvádza The Hollywood Reporter. Podľa BBC by z veľkých produkcií mohol štrajk ďalej zasiahnuť plánovaný tretí diel zo série Avatar a chystané pokračovanie filmu Gladiátor z roku 2000.

Hollywoodsky filmový a televízny priemysel čelí rozsiahlej kríze, pretože prvýkrát od roku 1960 nastala situácia, že zároveň štrajkujú americkí herci aj scenáristi. Herci štrajk začínajú po zlyhaní vyjednávania so zástupcami veľkých štúdií, scenáristi v snahe vynútiť si lepšie platy či obmedzenia používania umelej inteligencie nepracujú už od mája.

Protesty na viacerých miestach

Herci Cillian Murphy, Matt Damon a Emily Bluntová vo štvrtok večer opustili londýnsku premiéru snímky Oppenheimer, keď odboroví lídri na druhej strane Atlantiku oznámili začatie štrajku. Režisér Christopher Nolan potom publiku povedal, že si "odišli napísať transparenty" pre očakávané protesty. Dodal, že podobne ako George Clooney a ďalšie hviezdy herecký štrajk podporuje.

Manifestácie hercov začali okrem iného zhromaždením pri kalifornskom sídle streamovacej služby Netflix, na ktorom sa zúčastnili aj lídri SAG-AFTRA Fran Drescherová a Duncan Crabtree-Ireland. Ďalší protest sa konal pri areáli Disney a protestovať prišli herci aj ku kanceláriám HBO v New Yorku, kde kričali, že "chamtivosť korporácií musí skončiť".

SAG-AFTRA má podobné ciele ako odborový zväz WGA scenáristov. Obe skupiny požadujú zvýšenie podielu na ziskoch streamovacích služieb, ako aj väčšie príspevky na sociálne a zdravotné poistenie a striktné pravidlá ohľadom nahradzovania ľudskej práce umelou inteligenciou, píše denník The New York Times. Zväz producentov AMPTP tvrdí, že odborom ponúkol "historické" navýšenie odmien aj ďalšie zlepšenie pracovných podmienok, a podľa šéfa spoločnosti Disney Boba Igera požiadavky odborárov "nie sú realistické".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok