Železničný sektor sa búri proti novému návrhu ministerstva dopravy. Podľa odborníkov budú dopady drastické

ta3
14.7.2023 15:30

Nedávno zverejnený návrh ministerstva dopravy o zvyšovaní poplatkov za železničné trate sa stretol s veľmi silnou negatívnou odozvou. Celkovo ide o 7,5 milióna eur.

V obci Lenartovce zrazil ženu vlak, zraneniam podľahla
Facebook/ZSSK (ilu)

Dopravcovia sa obávajú toho, že výrazný nárast nákladov povedie k zvyšovaniu cien železničnej prepravy, zníženiu konkurencieschopnosti a v dôsledku toho aj k presunu nákladnej dopravy mimo Slovenska. Pre železničnú dopravu by to mohlo mať katastrofálne dôsledky.

V pondelok 17. júla bola preto zvolaná tripartita za účasti ministerstva dopravy, kde sa tento návrh má prejednať. Vznikne tu teda príležitosť vzniesť námietky, ktorú hodlá využiť viacero organizácií. Rokovania sa zúčastnia napríklad ŽSR, ZSSK CARGO, skupina odborových asociácií pôsobiacich na železnici alebo AROS, za ktorý bol vopred poslaný na ministerstvo dopis s pripomienkami.

A za AROS sa negatívne vyjadril aj výkonný riaditeľ Patrik Benka. "Na rokovanie tripartity ideme s tým, že chceme, aby ministerstvo dopravy návrh stiahlo. Ide o zhodu všetkých organizácií v železničnej doprave," vyjadril sa Benka. 

"Dopady na železničnú dopravu by boli naozaj drastické. Znamenalo by to presun dopravy na kamióny alebo úplne mimo Slovenska. Železnica by sa tým na dlhé roky odpísala," pokračoval. Avšak ak by návrh predsa len prešiel ďalej, má AROS pripravených niekoľko požiadaviek, ako stratégiu upraviť aspoň zdanlivo zmysluplným spôsobom.

Chcú stiahnutie návrhu

Situácia sa však nepáči ani odborárom. Predseda Odborového združenia železničiarov František Zaparanik sa tiež vyjadril, že návrh ako celok odmieta a je za jeho stiahnutie. "Na tento materiál, ktorý vytvorilo ministerstvo, sme zatiaľ nezaznamenali žiadne pozitívne ohlasy. A to ako od ZSSK CARGO, tak od akýchkoľvek iných súkromných dopravcov. Naozaj nejde o dobré riešenie," vyjadril sa Zaparanik pre médiá. 

Problém je podľa neho predovšetkým v tom, že na rozdiel od sľubovaného zvýšenia zdrojov dochádza k ich zníženiu. "Kedysi, asi tak rok dozadu bola debata, v ktorej sa riešilo, že by sa tieto zdroje zvýšili na 30 miliónov eur. A dnes ideme opačným smerom. Nedokážem si to vysvetliť. Ide sa aj proti všetkému, čo sa povedalo na tripartite. Nebudeme teda ani pripomienkovať jednotlivé detaily tohto návrhu, ale rovno túto stratégiu odmietneme ako celok. Zaujímalo by ma tiež, z čoho vychádzali, aké majú štatistické zdroje. Nemáme žiadne pozitívne signály od dopravcov, naopak. Od nikoho som nepočul súhlas," okomentoval situáciu v rozhovore.

K návrhu dostane v pondelok príležitosť vzniesť námietky aj Asociácia strojvodcov. Dušan Kaša nám prezradil, že ich postoj k návrhu je tiež veľmi skeptický. "Naše postoje sa nezmenili. Počkáme na pondelok, ako sa to vyvinie. Problém s týmto návrhom je najmä pri nákladnej železničnej doprave. Tá by mala prísť o vyše siedmich miliónov eur, čo je veľká čiastka," oznámil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok