Slovensko zmizne zo železničnej mapy, ceny stúpnu. Riaditeľ železničnej asociácie kritizuje návrh ministerstva

ta3
2.7.2023 15:27

Za katastrofálnu pre železničnú a diaľničnú sieť Slovenska označil riaditeľ Asociácie železničných dopravcov Slovenska Patrik Benka návrh Ministerstva dopravy SR na zmenu výpočtu ceny za užívanie železnice na prevoz tovaru. Cena má celkovo vzrásť o 30 až 50 percent. Tento neprimeraný nárast by podľa neho mal v konečnom dôsledku vplyv na celú Slovenskú ekonomiku.

Slovensko zmizne zo železničnej mapy, ceny stúpnu. Riaditeľ železničnej asociácie kritizuje návrh ministerstva
TASR - Martin Baumann

ROZHOVOR - Patrik Benka

Redakcia TA3 má k dispozícii materiál, podľa ktorého pripravuje ministerstvo dopravy zásadnú zmenu vo výpočte ceny za užívanie železničnej dopravnej cesty. Má Asociácia železničných dopravcov Slovenska k dispozícii tento materiál? Ako sa má cena za užívanie železnice zmeniť?

Tento návrh ministerstva je katastrofa a z nášho pohľadu absolútne nepochopenie situácie zlého stavu železničnej infraštruktúry na Slovensku. Má sa zvýšiť výrazne cena za železničnú dopravnú cestu pre celú nákladnú železničnú dopravu – až o 30 %, v prípade poklesu výkonov nákladnej dopravy až o 50 %. AROS je účastníkom pripomienkového konania, pre Ministerstvo dopravy pripravujeme negatívne stanovisko a materiál odmietame ako celok.

Čo by to znamenalo pre železničný sektor, keby sa cena dopravnej cesty zdvihla podľa návrhu ministerstva?

Budem sa opakovať – jedným slovom katastrofa. Výrazne by sa zvýšili náklady na prepravu nákladu po železnici, preprava po železnici by sa stala pre zákazníka drahá, preprava tovaru by sa presunula inde. Aj bez tohto šialeného návrhu je Slovensko už teraz na chvoste Európy v nastavení a vytváraní podmienok pre prepravu po železnici.

Hovoríte, že preprava nákladu by sa presunula. Čo by to znamenalo?

Vnútroštátna doprava by sa jednoducho presunula do kamiónov. Slovensko má už dlhodobo problémy s preťaženou cestnou sieťou. Toto by znamenalo státisíce kamiónov na slovenských cestách navyše. Pre predstavu – pri prechode len 5 mil. ton tovaru zo železnice na cestu by to znamenalo 1,6 mil. jázd kamiónov za rok. V podstate hrozí dopravný kolaps. 

Medzinárodná železničná doprava by Slovensko začala úplne obchádzať. Doprava by sa realizovala cez Maďarsko a Poľsko. Slovensko by úplne zmizlo zo železničnej mapy. Všade v okolitých štátoch by bola preprava oveľa lacnejšia. Všetci prepravcovia by Slovensko začali obchádzať.

Aký by to malo vplyv na železničný segment a na slovenskú ekonomiku ako celok?

Znamenalo by to ranu nielen pre železničné odvetvie, ale pre všetky súvisiace sektory. Dlhodobo sa volá po stabilite podnikateľského prostredia. Tu sa pár mesiacov pred koncom roka (asi až nová vláda a parlament SR) rozhodne o úplne nových podmienkách, v ktorých má fungovať celý jeden sektor ekonomiky. To je nonsens.

O železničnej doprave sa hovorí ako o cievnej sústave Slovenska. Ďakujem pekne za takú cievnu sústavu, ktorá sa takto nezmyselne upcháva, namiesto toho aby sa liečila.

Ministerstvo ale v materiáli píše, že prostriedky presunú aj na železničnú infraštruktúru. Chce ich dať na "odstraňovanie rýchlostných obmedzení a úzkych miest na infraštruktúre". Nie je to krok správnym smerom?

Nemôžete robiť jedno na úkor druhého. Áno je pravda, že slovenská železničná infraštruktúra je v žalostnom stave. Na to je ale potrebné zostaviť dlhodobý investičný harmonogram. Sú na to potrebné desiatky milióny eur. Tých presunutých 7,5 milióna eur nie je zásadná čiastka. Ako kvapka vody v mori. Avšak tých istých 7,5 mil. eur na zľavu zo ŽDC sú úplne iné peniaze. 

Porovnajme si reálne presunutý tovar zo železnice na cestu a obchádzanie Slovenska nákladnými vlakmi vs. ťažko kontrolovateľné a merateľné zlepšenie stavu železničnej infraštruktúry. Ale ak tomuto štátu stojí 7,5 mil. eur za pribudnutie 1,6 mil. jázd kamiónov ročne, tak nech do toho ide.

Reakcia ministerstva dopravy

"Na úvod musíme uviesť, že sa nestotožňujeme s tvrdením, že sa majú znížiť prostriedky na podporu dopravy na železnici. To, že sa prostriedky nepoužijú priamo na kompenzáciu znížených platieb od dopravcov neznamená, že nejde o podporu dopravy na železnici, práve naopak. 

Z dofinancovania údržby a opráv budú profitovať aj dopravcovia, keďže sa zvýši bezpečnosť a najmä kvalita koľají, čo v konečnom dôsledku zníži aj opotrebovanie ich techniky. Koniec koncov, po väčšom objeme financií určených na opravy a údržbu volajú v prvom rade samotní dopravcovia.

Keďže materiál je ešte len v štádiu vnútrorezortného pripomienkového konania, je predčasné hovoriť o konkrétnych projektoch, na ktoré sa financie využijú. To znamená, že, samozrejme, nie sú vybraté ani žiadne firmy, ktoré budú tieto projekty realizovať. Po tom, ako ŽSR spracujú zoznam projektov budú zhotovitelia tak, ako vždy, vybratí vo verejnom obstarávaní. 

Pre úplnosť dodávame, že celé toto opatrenie je stále len návrhom, o ktorom ešte bude odborná diskusia, a týka sa až roku 2024. Bude na samotných dopravcoch, ako sa vysporiadajú s prípadným znížením podpory za dopravnú cestu. Na tento rok bola tzv. zľava z poplatkov za dopravnú cestu pevne stanovená a nebude sa na nej nič meniť.

Celková cena za použitie železničnej infraštruktúry závisí primárne od hmotnosti vlaku, ale aj od trakcie a druhu vlaku. Výsledná cena môže byť vyššia aj nižšia, záleží to len na konkrétnej namodelovanej situácii," uviedol hovorca Ministerstva dopravy SR Martin Petro.

Reakcia federácie strojvodcov

"Ak by sa na Slovensku zvýšil poplatok za dopravnú cestu, konkurencie schopnosť železničnej nákladnej dopravy klesne. Už teraz sa niektorí nákladný železničný dopravcovia rozhodli obchádzať SR z dôvodu žalostného stavu železničnej infraštruktúry, a toto by bol ďalší dôvod. Okolité krajiny vynakladajú nemalé finančné prostriedky na podporu železničnej nákladnej dopravy.

Je pre nás veľmi prekvapujúci zámer ministerstva dopravy SR znížiť o 7.5. mil.€ plánovanú čiastku 22.5 mi. €, ktorá by mala slúžiť ako zľava na poplatok za dopravnú cestu," uviedol prezident Federácie strojvodcov SR Dušan Kaša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok