Putin dal vagnerovcom ponuku aj napriek vzbure. Pod vlastným velením môžu bojovať na Ukrajine

ta3 TASR
14.7.2023 08:52

Americké ministerstvo obrany je pripravené nasadiť v budúcnosti v Európe 3000 príslušníkov svojich vojenských záloh s cieľom posilniť podporu pre európskych spojencov v NATO. Informuje o tom agentúra DPA a oficiálna webová stránka Pentagónu.

Putin v Kremli pokračuje v práci. O útoku dronov na Moskvu bol informovaný, uviedol Peskov
TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že tento krok je nevyhnutný na posilnenie misie Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie). Tú spustili v roku 2014 po anexii Krymu Ruskom s cieľom poskytnúť podporu európskym spojencom v NATO.

"Prezident dnes podpísal výkonné nariadenie schvaľujúce mobilizáciu vybraných záložných síl na základe oprávnenia č. 12304. Ozbrojené sily v rámci podpory operácie Atlantic Resolve posilní nie viac než 3000 príslušníkov," uviedol riaditeľ operácií Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Douglas Sims II.

Atlantic Resolve označia za operáciu pre nepredvídané udalosti. Pentagónu to podľa jeho vyjadrenia umožní lepšie podporovať a udržiavať svoju predsunutú prítomnosť v Európe.

Zoberú ponuku alebo nie?

"Mnohí prikývli, keď som to povedal," opísal Putin nedávne stretnutie s vagnerovcami v Kremli. Podľa jeho slov však túto ponuku odmietol šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. "Nie, muži nesúhlasia s takýmto rozhodnutím," citoval šéf Kremľa Prigožinove slová.

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny bojovali na Ukrajine niekoľko mesiacov po boku ruskej armády, dôležitú úlohu zohrali napríklad pri intenzívnych bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny.

Spory s vedením

Prigožin však mal dlhodobé spory s ruským vojenským vedením, ktoré koncom júna eskalovali do otvorenej vzbury proti veleniu armády. Vagnerovci vtedy obsadili mesto Rostov nad Donom na juhozápade Ruska a vydali sa aj s ťažkou technikou smerom k Moskve. K ruskej metropole sa vtedy priblížili na necelých 200 kilometrov. Vzbura sa skončila po dohode Prigožina s Moskvou, ktorú sprostredkoval bieloruský líder Alexandr Lukašenko.

Putin krátko po začiatku vzbury vagnerovcov označil takéto konanie za "vlastizradu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok