Museli evakuovať ľudí. V Berlíne našli 500-kilovú bombu z druhej svetovej vojny

ta3 TASR
14.7.2023 07:19

Približne 15.000 ľudí muselo vo štvrtok nakrátko opustiť svoje domovy vo východnej časti Berlína, kde objavili nevybuchnutú 500-kilogramovú bombu z druhej svetovej vojny. Bombu večer zneškodnili pyrotechnici. Oznámila to tamojšia polícia, informuje o tom agentúra DPA.

Museli evakuovať ľudí. V Berlíne našli 500-kilovú bombu z druhej svetovej vojny
Twitter/Reuters

Evakuácia sa týkala 27 obytných blokov, pričom zahŕňala aj tri materské škôlky, tri školy, centrum mimoškolských voľnočasových aktivít či viacero obchodov. Polícia na Twitteri následne oznámila, že bomba bola zneškodnená a všetky ochranné opatrenia sú tak už zrušené. Bombu z druhej svetovej vojny objavili robotníci v utorok na tenisovom kurte. Do evakuácie Berlínčanov z jej bezprostredného okolia bolo zapojených 350 príslušníkov polície.

Obdobnú bombu našli a zneškodnili aj 5. júla taktiež vo východnej časti Berlína. Nález si vtedy vyžiadal evakuáciu 7800 obyvateľov, pričom podľa polície išlo o sovietsku leteckú bombu.

Berlínski experti na výbušniny zasahujú podľa polície v priemere dva až trikrát denne pri nálezoch munície či bômb z druhej svetovej vojny. V Berlíne sa podľa odhadov ešte nachádza viac než 4500 kusov nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok