Násilie v Sudáne eskaluje. ICC začal vyšetrovanie vojnových zločincov

ta3 TASR
14.7.2023 06:49

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu začal nové vyšetrovanie údajných vojnových zločinov v Sudáne. V noci na piatok to oznámil prokurátor ICC Karim Khan, ktorý zároveň vyjadril "hlboké znepokojenie" nad eskaláciou násilností v tejto africkej krajine. Informuje o tom agentúra AFP.

Rezort diplomacie v Sudáne eviduje jedného Slováka s dvojitým občianstvom
AP Photo/Marwan Ali

Khan informoval o spustení vyšetrovania v správe pre Bezpečnostnú radu (BR) OSN tri mesiace po tom, čo v Sudáne vypukol ozbrojený konflikt medzi medzi sudánskymi ozbrojenými silami a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF). Vyvolal ho dlhotrvajúci politický pat po vojenskom prevrate v roku 2021.

ICC vyšetruje zločiny v sudánskom regióne Dárfúr už od roku 2005. Obvinil tiež bývalého sudánskeho prezidenta Umara Bašíra z viacerých trestných činov vrátane genocídy.

"Súčasná bezpečnostná situácia v Sudáne i eskalácia násilností počas potýčok sú mimoriadne znepokojivé," vyhlásil Khan. Dodal, že jeho kancelária "začala prešetrovať incidenty, ku ktorým došlo v rámci (prebiehajúcich) ozbrojených konfliktov". Podľa Khana sa vyšetrovanie sústredí najmä na sexuálne a rodovo motivované zločiny.

Ľudia utekajú

AFP pripomína, že od vypuknutia konfliktu v Sudáne bolo vysídlených viac než dva milióny ľudí, ktorí utiekli na bezpečnejšie miesta v krajine aj mimo nej.

Boje si vyžiadali aj približne 3000 obetí na životoch. OSN varovala, že v Dárfúre by mohlo dochádzať aj k zločinom proti ľudskosti. Vo štvrtok zároveň oznámila, že v masovom hrobe v Západnom Dárfúre sa našli telá najmenej 87 ľudí, ktorých údajne zabili príslušníci RSF a ich spojenci.

Aj generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril "hlboké znepokojenie nad prebiehajúcou vojnou medzi ozbrojenými zložkami, ktoré Sudán priviedli na pokraj totálnej občianskej vojny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok