Dohoda, ktorá sa neodmieta? Putin dostal zaujímavú ponuku na predĺženie vývozu obilia z Ukrajiny

ta3 čtk
13.7.2023 20:42

Generálny tajomník OSN António Guterres navrhol ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, aby umožnil predĺžiť dohodu o vývoze obilia z ukrajinských prístavov výmenou za nepriame pripojenie jednej z ruských bánk k medzinárodnému platobnému systému SWIFT. S odvolaním sa na nemenované zdroje to uviedla agentúra Reuters.

OSN
TASR/AP

Konečné rozhodnutie ešte neprišlo

Zaslanie listu, ktorý by posunul rokovania o dohode, neskôr novinárom potvrdil Guterresov hovorca. Detaily však neuviedol. Putin podľa agentúry TASS uviedol, že list zatiaľ nevidel.

Dohoda vyprší v pondelok 17. júla a Moskva uvádza, že na jej predĺženie nemá dôvod. To zopakoval aj Putin, podľa ktorého Rusko chce od dohody odstúpiť, pokiaľ nebudú splnené jeho požiadavky. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov následne upresnil, že Rusko konečné rozhodnutie neprijalo. V prístave Odesa sa podľa Reuters nakladajú posledné dve lode, ktoré chcú vyplávať ešte predtým, než dohoda vyprší.

Dojednania, ktoré umožňuje vyvážať aj napriek pokračujúcemu boju na Ukrajine obilie a ďalších potraviny z ukrajinských čiernomorských prístavov, sprostredkovali vlani v lete OSN a Turecko.

Ukrajina je významný vývozca obilia a slnečnicových semien a prerušenie exportu po jej napadnutí Ruskom spôsobilo výrazný globálny nárast cien niektorých potravín. Dohoda potom pomohla ceny znížiť a predísť svetovej potravinovej kríze.

Potrebujú čas

Rusko sa dlhodobo sťažuje, že jeho požiadavky ohľadom obchodu s poľnohospodárskou produkciou sa neplnia. Moskva okrem iného žiada opätovné pripojenie ruskej štátnej banky Rosselchozbank k systému SWIFT. Táto banka sa orientuje na pôžičky poľnohospodárom, ale podľa Západu ju ovláda Kremeľ.

Západné médiá už skôr písali, že Európska únia toto pripojenie zvažuje, čo potvrdili najnovšie aj zdroje Reuters. Šéf OSN podľa nich navrhol Putinovi, aby umožnil predĺženie zmluvy na niekoľko mesiacov a poskytol EÚ čas na pripojenie dcérskej banky Rosselchozbank k medzinárodnému platobnému systému.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov skôr oznámil, že o žiadnych nových návrhoch týkajúcich sa dohody nevie. Reagoval na výrok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý podľa Reuters povedal, že Putin ohľadom dohody prišiel s určitými návrhmi. Myšlienku, že by EÚ pripojila banku Rosselchozbank cez dcérsku spoločnosť vytvorenú na tento účel, už skôr kritizovala hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok