Rusko nemá prostriedky, aby vojnu udržovalo naveky, myslí si Biden. Použitie jadrových zbraní nehrozí, ubezpečuje

ta3 čtk
13.7.2023 18:18

Vojna Ruska proti Ukrajine sa nemôže ťahať roky, okrem iného preto, že Rusko na to nemá prostriedky, myslí si americký prezident Joe Biden. Po rokovaní v Helsinkách dnes tiež uviedol, že ruský prezident Vladimír Putin raz dospeje k záveru, že vojna nie je v politickom ani ekonomickom záujme Ruska. Scenár, že by sa šéf Kremľa uchýlil na použitie jadrových zbraní, označil Biden za nerealistický.

Rusko nemá prostriedky, aby vojnu udržovalo naveky, myslí si Biden. Použitie jadrových zbraní nehrozí, ubezpečuje
TASR/AP

Nie je to v záujme Ruska

"Myslím si, že prezident Putin sa nakoniec rozhodne, že to nie je v záujme Ruska, ekonomickom, politickom či inom pokračovať v tejto vojne," povedal šéf Bieleho domu na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym náprotivkom Saulim Niinistöm.

"Nemyslím si, že vojna môže pretrvávať roky," uviedol v čase, keď plnohodnotná ruská invázia do susednej krajiny trvá skoro poldruha roka. Rusko podľa Bidena nemá prostriedky na to, aby "vojnu udržiavalo naveky".

Americký prezident vo fínskej metropole rokoval s lídrami severských krajín po tom, čo v utorok a v stredu spoločne so spojencami na summite NATO prisľúbil Ukrajine dlhodobú podporu jej armády a bezpečnostného aparátu.

Použijú jadrové zbrane?

Ukrajinci sa medzitým na východe a juhu svojej krajiny snažia prelamovať obranné línie ruských okupantov, zatiaľ čo vedenie ruskej armády zažíva personálne otrasy v nadväznosti na vzburu oligarchu Jevgenija Prigožina a jeho žoldnierov.

Reportérka televízie CNN sa Bidena spýtala, či sa v tomto kontexte neobáva "drastickejších vecí" v Putinovom podaní, vrátane použitia jadrových zbraní. "Nemyslím si, že by tu bola akákoľvek reálna možnosť, že by Putin použil jadrové zbrane," odpovedal. Zvyšok sveta podľa prezidenta USA Moskvu pred takýmto postupom varuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok