Bývalý ruský dôstojník tvrdí, že Prigožin uspel. Obáva sa, že Putina chce zvrhnúť jeho vnútorný kruh

ta3/Samuel Drozda, ISW
13.7.2023 13:40

Bývalý dôstojník ruskej tajnej služby, veterán a ex-minister obrany Doneckej republiky Igor Girkin sa obáva, že niektorí členovia Putinovho vnútorného kruhu ho chcú dotlačiť do konca vojny, aby ho mohli zvrhnúť. Informoval o tom Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Bývalý ruský dôstojník tvrdí, že Prigožin uspel. Obáva sa, že Putina chce zvrhnúť jeho vnútorný kruh
TASR/AP

Uspel Prigožin?

Girkin tvrdí, že vodca vagnerovcov Jevgenij Prigožin vo svojom prevrate uspel. Podľa neho sa zmenili pomery moci v Rusku, a to podľa plánov Prigožinových mecenášov, píše ISW. Medzi nich majú patriť Prvý zástupca náčelníka štábu prezidentskej administratívy Ruska Sergej Kirijenko, miliardár a údajný putinov bankár Jurij Kovaľčuk a vedúci pracovníci energetiky Arkadij a Boris Rotenberg.

Girkin takisto tvrdí, že mocenská štruktúra, ktorá zahŕňa ministra obrany Sergeja Šojgua, guvernéra Moskovskej oblasti Andreya Vorobyova a starostu Moskvy Sergeja Sobjanina, bola po prevrate oslabená. Girkin si myslí, že členovia chatového družstva Ozero, ktoré je spájané s Putinom a členmi jeho vnútorného kruhu, chcú Putina zbaviť v prospech jedného z nich. Jeho údajným nástupcom by mohli byť Jevgenij Prigožin alebo Sergej Kirijenko. Majú to vraj dosiahnúť sabotážou ruských armádnych operácií a obranno-priemyselnou základňou, či ovládnutím zadných zón armády, aby si Putin uvedomil, že vo vojne musí priznať porážku.

Krijenko, Prigožin, alebo niekto iný?

Kirijenko sa podľa portálu Meduza snaží presadiť ako Putinov potenciálny nástupca. Nemá však za sebou žiadne konexie na regionálne vlády alebo biznisy, ktoré však podľa portálu môže ľahko prekonať.

Tvrdenia Girkina považuje ISW za súčasť jeho snahy, ktorá má znížiť politickú i domácu podporu pre možné prímerie vo vojne na Ukrajine, avšak inštitút upozornil na fakt, že menoval konkrétnych členov Putinovho kruhu. Už viackrát obvinil Prigožina z toho, že je súčasťou skupiny, ktorá chce bojové línie na Ukrajine zmraziť. Girkin je skôr za zdĺhavé vojnové ťaženie.

Politická hra

Girkin sa pravdepodobne snaží o to, aby Putin videl Prigožina ako veľkú hrozbu. To by mohlo pomôcť vyvolať drsnejšiu reakciu ruského prezidenta voči šéfovi vagnerovcov. Takisto by to podľa ISW mohlo odpudiť snahy o zmrazenie frontu na Ukrajine. Girkin sa tak môže snažiť podkopať Kirijenka a iných mecenášov Prigožina, aby mohol oslabiť podporu, ktorú môže Prigožin ešte získať u iných "sponzorov". 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok