Uplynulo 125 rokov od prvého futbalového zápasu v histórii Slovenska. Krajské múzeum v Prešove pripravilo výstavu

ta3
13.7.2023 17:20

Prešov. Práve tam sa odohral prvý futbalový zápas v histórii našej krajiny. Krajské múzeum zozbieralo desiatky zaujímavých artefaktov spojených s futbalovou históriou mesta a sprístupnilo ich verejnosti formou výstavy.

Odkedy sa na prešovskom vojenskom cvičisku pri Toryse odohral prvý futbalový zápas na Slovensku uplynulo už 125 rokov. Zorganizoval ho miestny športový spolok koncom 19. storočia.

"O dva roky neskôr vznikol pri tomto spolku prvý futbalový oddiel na Slovensku ETVE Prešov," hovorí Igor Lazorík, odborný pracovník Krajského múzea v Prešove. Expozícia  venovaná významnému výročiu okrem iného približuje prešovské futbalové kluby a ich osobnosti.

Súčasťou výstavy je aj historická sedemdesiat rokov stará futbalová lopta. Múzeu ju darovala dcéra Jána Karela, prešovského futbalistu, spolu s jeho reprezentačný dresom. "Futbalová lopta z 50. rokov z toho medzištátneho stretnutia Československo - Rumunsko ešte s podpismi rumunských hráčov," informuje Lazorík.

Výstava je lákadlom najmä pre mužských návštevníkov. Každého zaujme niečo iné. "Je možné tieto veci buď venovať, respektíve darovať do múza, že v prípade, že sa bude konať podobná výstava, tak môže byť využitá pri ďalšej príležitosti," tvrdí Lazorík.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok