Rusko spustilo svoju vlastnú verziu Wikipedie. Vojna na Ukrajine podľa nej neexistuje

ta3/Samuel Drozda, Business Insider
13.7.2023 16:03

Rusko spustilo svoju verziu Wikipedie, ktorá je výrazne viac priateľská voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho vláde. Informoval o tom Business Insider.

Rusko spustilo svoju vlastnú verziu Wikipedie. Vojna na Ukrajine podľa nej neexistuje
TASR/AP, Wikipedia

Obáva sa Moskva Wikipédie?

Nová verzia Wikipedie s názvom Ruwiki je moderovaná bývalým špičkovým redaktorom Wikipédie v ruskom jazyku Vladimirom Medeykom. Medeyko, ktorý s Wikipediou pracoval 20 rokov, sa rozhodol odísť a v júni tohto roku založiť prokremeľskú verziu stránky, píše Business Insider.

Medeyko povedal novinárom, že stránka ostane neutrálna a zaviaže sa k vysoko kvalitným zdrojom. Zároveň však chce, aby stránka nasledovala ruské právo, ktoré je často drakonické v oblasti médií a slobody slova. Medeyko tiež tvrdí, že je nezávislý od ruskej vlády.

Verná kópia. Až na pár detailov...

Obsah Ruwiki je celý skopirovaný z pôvodnej formy Wikipedie. Má však niekoľko zaujímavých zmien. Business Insider sa bližšie pozrel na rozdiely medzi verziami. Zistil, že sekcia kritiky na putinovej stránke bola skrátená z približne 2500 slov na niekoľko paragrafov. Pozitívne komenty od akademika z USA však ostali.

Stránka nemá úsek o ruskej invázie Ukrajiny, ktorá sa začala v 2022. Existuje však pod Kremlinom schváleným pojmom “špeciálna vojenská operácia.“ Vojna nie je spomenuta ani na úseku o samotnej Ukrajine. Takisto chýba aj hociaká zmienka o rebélii vagnerovcov z minulého mesiaca.

ta3 ta3

Ruwiki je momentálne v beta verzii, čo znamená, že používatelia ju ešte nemôžu upravovať. Spustenie tejto stránky je považované ako prekurzor na zákaz pravej Wikipédii, ktorá je jednou z najpopulárnejších stránok v Rusku, píše Bloomberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok