Rusi zatkli transrodového muža. Mal darovať peniaze Ukrajine

ta3/TASR, Sky News
13.7.2023 12:59

Ruská Federálna bezpečnostná služba oznámila, že zadržala transrodového muža a aktivistu za práva LGBTI+ komunity pre podozrenie z vlastizrady, lebo údajne darovával peniaze na podporu ukrajinskej armády. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Rusi zatkli transrodového muža. Mal darovať peniaze Ukrajine
Profimedia

FSB v oznámení neuviedla meno muža, ktorý bol podľa nej dobrovoľným spolupracovníkom ruskej ľudskoprávnej organizácie OVD-Info a riadil nespresnený "protiruský informačný zdroj".

Hovorca OVD-Info podľa Sky News povedal, že organizácia má tisíce dobrovoľníkov a ešte nevie, ktorého z nich zatkli. FSB upriamila pozornosť aj na rodovú identitu podozrivého a označila ho a "aktivistu hnutia LGBTI+, ktorý si v minulosti zmenil rod zo ženského na mužský".

Rusko zvýšilo v apríli maximálny možný trest za vlastizradu na doživotné väzenie. Predtým bol trest 20 rokov za mrežami. Nič zatiaľ nenaznačuje, že zatknutého muža obvinia na základe ruského zákona proti "propagande LGBTI+", ktorý zakazuje akékoľvek prejavy LGBTI+ správania na verejnosti alebo takýto životný štýl.

Morálny rozklad

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane vykresľoval priaznivé prijímanie homosexuálnych a transrodových ľudí v západných krajinách ako dôkaz morálneho rozkladu Západu.

Zatknutie muža prišlo v čase, keď cez ruský parlament prechádza návrh zákona, ktorý zabráni ľuďom zmeniť si rod v dokladoch totožnosti alebo podstúpiť operáciu pohlavia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok