Koniec výletov k Titanicu. Firma OceanGate pozastavuje svoju činnosť

ta3 ČTK
6.7.2023 20:15

Firma OceanGate Expeditions, ktorá prevádzkovala katastrofickú cestu ponorkou k Titanicu, oznámila, že pozastavuje všetku svoju činnosť. Informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti. Ponorka OceanGate s piatimi ľuďmi na palube pri svojej poslednej ceste v júni implodovala. Všetci pasažieri zahynuli.

Koniec výletov k Titanicu. Firma OceanGate pozastavuje svoju činnosť
TASR/AP

Príčinu nešťastia vyšetrujú kanadské a americké úrady. Už v prvých hodinách a dňoch po tom, čo po stratenej ponorke začala pátrať pobrežná služba, sa začali objavovať informácie o možných pochybeniach zo strany prevádzkovateľa podvodného plavidla. Odborníci v minulosti firmu upozorňovali, že ich stroj nie je dostatočne otestovaný, a médiá pripomínali skoršie vyhlásenia riaditeľa firmy Stocktona Rusha, v ktorých sa prejavoval jeho laxný prístup voči reguláciám. Rush sám pri júnovej nehode zahynul.

Trosky s ľudskými pozostatkami

Americká pobrežná stráž po prehliadke dna oceánu asi 500 metrov od vraku Titanicu vylovila zvyšky ponorky pravdepodobne s ľudskými pozostatkami. Vyšetrovatelia dúfajú, že bližšie preskúmanie trosiek pomôže objasniť príčinu nešťastia.

Nehoda okrem iného vyvolala diskusiu o tom, kto má platiť výdavky za záchranné operácie pre veľmi bohatých ľudí, ktorí sa oddávajú extrémnym aktivitám a turistike, ako je pokorovanie najvyšších hôr bez dostatočného tréningu, cestovanie na dno oceánu alebo naopak do vesmíru.

Témy: Ponorka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok