Summit NATO ukázal návrat k schémam studenej vojny, vyhlásila Moskva

ta3 ČTK
12.7.2023 23:04

Summit NATO, ktorý sa v utorok a stredu konal v litovskej metropole ukázal, že Aliancia sa s konečnou platnosťou vrátila k schémam studenej vojny. Uviedlo to vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia, podľa ktorého Moskva výsledky rokovaní vo Vilniuse starostlivo posúdi.

Útok na Kremeľ vyplašil Petrohrad. Vytvoril špeciálnu jednotku na boj s dronmi
TASR/AP

"Do úvahy vezmeme vytýčené výzvy a hrozby pre bezpečnosť a záujmy Ruska a budeme včas a vhodne reagovať za použitia všetkých dostupných prostriedkov," uviedla ruská diplomacia. Rusko podľa nej tiež bude pokračovať v posilňovaní vojenského a obranného systému krajiny.

V stredu zakončený summit Severoatlantickej aliancie sa sústredil najmä na situáciu na Ukrajine, ktorá od februára minulého roka čelí ruskej invázii. Členské štáty okrem iného prijali novú stratégiu kolektívnej obrany pre prípad možného ruského útoku a teroristickej hrozby, ktorá počíta okrem iného s dramatickým zvýšením počtu vojakov pripravených rýchlo nastúpiť do akcie.

Zároveň sa účastníci summitu dohodli, že Ukrajine, ktorá dúfala v oficiálnu pozvánku, skráti cestu k jej členstvu v aliancii; konkrétny harmonogram však k nespokojnosti Kyjeva neoznámili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok