Rusko pomocou reklamy už verbuje aj ženy. Môže ich poslať aj do prvej línie na Ukrajine

ta3/Samuel Drozda, The Moscow Times
12.7.2023 13:23

Rusko chce verbovať do vojny už aj bežné ženy. V reklame, ktorá sa objavila na západe Sibíri v Omskej oblasti, je napísané, že ruské ministerstvo obrany má v pláne rozšíriť ruskú armádu o ženy. Informuje o tom nezávislý web The Moscow Times.

Rusko pomocou reklamy už verbuje aj ženy. Môže ich poslať aj do prvej línie na Ukrajine
TASR/AP

Iba rok?

"Podpíš zmluvu s ruským ministerstvom obrany a budeš slúžiť s rovnakou hodnosťou ako muži," píše sa v reklame. Podľa nezávislej webstránky 7x7, ktorá sa dovolala na číslo uvedené v reklame, náborový pracovník odporúčal ženám mladším ako 50 rokov podpísať zmluvu na jeden rok, píše The Moscow Times. Pozícia vyžadovala minimum vojenského výcviku. Ženy by mali slúžiť ako lekárky, sestričky a kuchárky. Možné nasadenie na front na Ukrajine vylúčené nebolo.

Novinárom povedali, že novonaverbované ženy by slúžili v ruských regiónoch, do ktorých by patrili aj čiastočne okupované ukrajinské oblasti Donecka, Luhanska, Chersonu a Zaporožia, ktoré Moskva v septembri minulého roku anektovala.

Nebudú prvé

V marci minister obrany Sergej Šojgu povedal, že na Ukrajine slúži už 1 100 žien. Celkovo by mali mať ruské ozbrojené sily vo svojich radoch približne 39-tisíc žien, z toho takmer 5-tisíc by mali tvoriť dôstojníčky. Organizácia za práva väzňov Rusko za mrežami a ukrajinské autority tiež v marci tvrdili, že Rusko začalo do svojich radov naberať väzenkyne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok