Ak USA dodajú Ukrajine kazetovú muníciu, Rusko použije podobné zbrane, povedal Šojgu

ta3 tasr
11.7.2023 20:24

Ak Spojené štáty dodajú Ukrajine kazetovú muníciu, Rusko bude podľa utorkového vyjadrenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua nútené použiť podobné typy zbraní. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

hth
TASR/AP

Ako pokračoval Šojgu, Rusko kazetovou muníciou disponuje, ale doteraz sa ju zdráhalo na Ukrajine použiť. Washington však už pred tým Moskvu obvinil z nasadenia tohto typu zbrane. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) taktiež vyhlásila, že Kyjev aj Moskva už kazetovú muníciu vo vojne na Ukrajine použili.

 USA koncom minulého týždňa oznámili, že Ukrajine dodajú kazetovú muníciu. Z týchto zbraní sa uvoľňuje obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu zabíjať na ploche niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín. USA, Rusko a ani Ukrajina však dohovor o kazetovej munícii nepodpísali. Ruská armáda už údajne začala prijímať opatrenia na ochranu svojich vojakov pred týmto typom zbraní.

Spojené štáty tvrdia, že ruská kazetová munícia zlyhala až v 40 percentách prípadov použitia, a teda na zemi zostalo množstvo nevybuchnutých bômb. Kazetová munícia, ktorú plánujú USA poslať Ukrajine, má údajne mieru zlyhania okolo dvoch percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok