Pätnásť rokov starý sľub a plány kolektívnej obrany. Čo priniesol prvý deň summitu NATO?

ta3 ČTK
11.7.2023 19:23

Prinášame vám výber hlavných bodov zo spoločného vyhlásenia prijatého v utorok na summite NATO vo Vilniuse. Komuniké je rozdelené do 90 sekcií a dotýka sa otázok od vojny Ruska proti Ukrajine, cez plány kolektívnej obrany po vzťahy aliancie s Čínou, Iránom a ďalšími krajinami.

Pätnásť rokov starý sľub a plány kolektívnej obrany. Čo priniesol prvý deň summitu NATO?
TASR/AP

Vyhlásenie potvrdzuje 15 rokov starý sľub, že Ukrajina sa raz stane členom NATO. Uvádza, že spojenci budú Ukrajincov podporovať na ceste do aliancie, pozvánku však dostanú, "až sa so spojencami zhodnú a budú splnené podmienky".

V rovnakej pasáži tiež stojí, že aliancia bude naďalej podporovať a vyhodnocovať pokroky pri zlaďovaní ukrajinskej armády s aliančnými štandardmi a pri "dodatočných demokratických a bezpečnostných reformách, ktoré sú (na Ukrajine) potrebné". NATO konštatuje, že "cesta Ukrajiny k plnej euroatlantickej integrácii prekonala potrebu Akčného plánu členstva", teda vytýčenie sady požiadaviek, ktoré by nasmerovali danú krajinu k eventuálnej pozvánke do aliancie.

NATO sa vymedzuje voči Číne

Vyhlásenie opisuje "významný balík rozšírenej politickej a praktickej podpory" Ukrajiny. "Rozhodli sme sa zriadiť Radu NATO-Ukrajina, nový spoločný orgán, kde spojenci s Ukrajinou zasadajú ako sebe rovní členovia," uvádza komuniké. Ďalšou súčasťou balíka je pokračovanie asistenčného programu, ktorý Ukrajine poskytuje "nesmrtiace" vybavenie a má jej pomôcť s modernizáciou armády. "Spojenci budú naďalej CAP financovať trvalým a predvídateľným spôsobom," uvádza komuniké.

Značná časť textu je venovaná kolektívnej obrane a schopnosti odstrašovať cudzie útoky. "Dnes sme dohodli významné opatrenia s cieľom ďalej vylepšiť obrannú a odstrašovaciu pozíciu NATO vo všetkých doménach, vrátane posilnenia predsunutej obrany a schopnosti aliancie rýchlo vyslať posily ktorémukoľvek spojencovi, ktorý sa ocitne v ohrození," píše sa vo vyhlásení. Niekoľko ďalších odsekov rozvádza novú obrannú stratégiu, ktorá je navrhnutá na odrazenie ruského útoku, poprípade teroristickej hrozby kdekoľvek na aliančnom území.

Spojenci sa zhodli, že pre napĺňanie svojich záväzkov musia zvyšovať výdavky na obranu, a urobili "trvalý záväzok investovať do obrany ročne najmenej dve percentá svojich hrubých domácich produktov".

NATO sa vo vyhlásení vymedzuje voči Číne, ktorej "deklarované ambície a nátlaková politika napádajú naše záujmy, našu bezpečnosť a naše hodnoty".

"Zostávame otvorení konštruktívnemu kontaktu s (Čínou), okrem iného v záujme budovania recipročnej transparentnosti," pokračuje text. Iná pasáž zase hovorí o "nekalých hybridných a kybernetických operáciách" Pekingu a uvádza, že Čína používa ekonomické páky na "vytváranie strategických závislostí a posilňovanie svojho vplyvu".

Opakovane je vo vyhlásení spomínaný aj Irán, ktorý spojenci vyzývajú na ukončenie podpory ruskej agresie na Ukrajine, najmä pokiaľ ide o dodávky dronov. "Vyjadrujeme vážne obavy ohľadom nekalých aktivít Iránu na aliančnom území," dodávajú lídri NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok