Satirou proti vojne. Internetoví provokatéri sa postavili ruským dezinformátorom

ta3 CNN
11.7.2023 16:08

North Atlantic Fella Organization (NAFO) je decentralizovaná internetová skupina, ktorá bojuje proti ruským dezinformáciám. Robí tak prostredníctvom satirických obrázkov, takzvaných memes, ktoré zosmiešňujú a diskreditujú ruskú vojnu na Ukrajine.

Satirou proti vojne. Internetoví provokatéri sa postavili ruským dezinformátorom
ta3, TASR/AP

NAFO vs Rusko

NAFO vzniklo v máji 2022 ako súčasť charitatívnej iniciatívy pre Gruzínsku légiu, čo je dobrovoľnícka vojenská jednotka na Ukrajine, píše CNN. Za príspevok pre charitu dostali jednotlivci známy psí avatar v podobe plemena Shiba Inu.

Skupina efektívne používa obrázkovú satiru na boj proti ruskej propagande. Po tom, ako "chlapíci" identifikujú proruských sympatizantov, zhromaždia sa pod konkrétnym príspevkom, ktorý zaplnia rôznymi satirickými obrázkami, humorom a ironickými komentármi. Skupina má aj svoju verziu 5. článku, ktorý podobne ako ten pravý od NATO znamená, že ostatní "chlapíci" prídu pomôcť inému členovi.

Západným politikom sa páčia

Podporu skupine vyjadrila aj estónska premiérka Kaja Kallasová v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Skupina mala dokonca počas víkendu aj svoj vlastný zraz vo Vilniuse, ktorý sa podobal tomu pravému stretnutiu NATO. Otvoril ho minister zahraničia Litvy Gabrielius Landsbergis. Minulý rok v auguste ich podporil aj ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, ktorý si na nejaký čas zmenil profilovú fotku na tú so psou verziou seba samého. Dôležitosť im pripísal aj minister obrany Spojeného kráľovstva Ben Wallace či samotný prezident Litvy Gitanas Nausėda.

K psíkom na internete sa vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zakharová. Podľa nej NAFO stelesňuje presne to, proti čomu chce EÚ bojovať. "Nenávistný prejav, intolerancia a všetky formy xenofóbie,“ napísala. "Toto je esencia pokrytectva Západu,“ pokračovala Zakharová. "Staneme sa bastardmi, len aby sme si sprotivili Rusko,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok