Najväčšie prekvapenie Wimbledonu Eubanks. Dôveru mu dodali tri elitné tenistky

ta3/Patrik Mindžák/BBC/CNN
13.7.2023 18:00

Až donedávna tenisová verejnosť príliš nevnímala Christophera Eubanksa. Trávnatý povrch neobľuboval. Zaznamenal však prekvapivé víťazstvo na turnaji v Španielsku a zlepšujúce výkony podával aj na Wimbledone. Až do štvrťfinálového súboja proti Daniilovi Medvedevovi ťahal deväťzápasovú víťaznú šnúru. Čo mu tak rapídne zlepšilo výsledky na tráve? Aký príbeh napísal na posvätnej londýnskej tráve?

Najväčšie prekvapenie Wimbledonu Eubanks. Dôveru mu dodali tri elitné tenistky
Twitter/Christopher Eubanks

Dôležitá rada

"Ja a tráva sme mali v priebehu rokov veľmi namáhavý vzťah," cituje Eubanksove slová portál CNN. "Práve teraz si však myslím, že je to moja najlepšia priateľka."

Posledných 18 mesiacov opísal ako "výbuch". Jeho hra sa postupne zlepšila, v rebríčku začal stúpať a vyvrcholilo to v posledných týždňoch, keď udivuje celý tenisový svet. Medvedev opísal svojho súpera takto: "Práve vyhral svoj prvý titul na okruhu ATP. Tu dokázal poraziť Stefanosa v piatich setoch. Neuveriteľné. Viem, že musím byť na sto percent fyzicky, tenisovo aj mentálne pripravený, aby som sa ho pokúsil poraziť."

Na úplne prvom trávnatom turnaji v britskom Surbitone, kde skončil v druhom kole, poslal esemesku bývalej ženskej svetovej jednotke Belgičanke Kim Clijstersovej: "Kim! Tráva je ten najhlúpejší povrch, na ktorom sa dá hrať tenis." Tá ho upokojila a odporučila mu viac cvičení s nohami, tzv. footwork, píše britský portál BBC.

Podpora od kamarátok

Za základný kameň úspechu považuje BBC jeho podanie. Až 89 % hier dokázal udržať, keď servoval. Za štyri duely na turnaji to bolo obrovské číslo. Eubanks dosiahol najvyššie percento víťazných úderov ako ktorýkoľvek iný hráč v mužskom "pavúku", konkrétne 26 percent (pozn. red. údaje boli k pondelku 10. júlu po skončení celého osemfinálového kola).

Podporu mu vyjadrila aj Coco Gauffová, ktorá sa narodila v rovnakom meste ako Eubanks. Tá mu fandila priamo na štadióne, a to vrátane Jarmera Jenkinsa, ktorý kedysi trénoval Naomi Osakovú. "Coco a Naomi mi už dlho hovoria, že cítia, že patrím na túto úroveň," prezradil Eubanks, ktorý hrá len na svojom deviatom grandslame v kariére, píše britský portál.

"Dlho som sa pýtal, či som alebo nie som dostatočne konzistentný, aby som mohol hrať na tejto úrovni. Neviem, či som naozaj veril, že budem zápas po zápase schopný hrať proti kvalitným súperom. To je niečo, čo mi Coco hovorila už dlho. Naomi dokonca vravela to isté. Stačilo si len posilniť sebadôveru," dodalo najväčšie wimbledonské prekvapenie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok