Po vagnerovcoch ani chýru, ani slychu. NATO pozorne sleduje, či dorazia do Bieloruska

ta3 Sky News
11.7.2023 13:43

Severoatlantická aliancia (NATO) nezaznamenala žiaden presun žoldnierov z Vagnerovej skupiny do Bieloruska, informoval šéf Aliancie Jens Stoltenberg. "Situáciu veľmi pozorne sledujeme," povedal generálny tajomník pred dvojdňovým summitom vo Vilniuse. Informuje o tom Sky News.

Po vagnerovcoch ani chýru, ani slychu. NATO pozorne sleduje, či dorazia do Bieloruska
Profimedia

Panujú obavy 

Poľsko začalo cez víkend presúvať viac ako 1000 vojakov na východ krajiny, keďže v členskej krajine NATO narastajú obavy, že prítomnosť vagnerovcov v Bielorusku by mohla viesť k zvýšeniu napätia na hraniciach, uvádza Sky News.

Žoldnieri bojovali po boku ruských jednotiek na Ukrajine a pomohli im dosiahnuť niektoré úspechy na bojisku, vrátane dobytia Bachmutu, mesta na východe Ukrajiny. Dramatická vzbura vagnerocov, ktorú viedol Jevgenij Prigožin, však spochybnila budúcnosť skupiny aj jej vodcu. Trvala 36 hodín, no stroskotala po dohode Prigožina a bieloruského lídra Alexandra Lukašenka.

Ten minulý štvrtok potvrdil, že Prigožin je späť v Rusku. Šéfa vagnerovcov naposledy videli na verejnosti pri odchode z ruského mesta Rostov na Done po tom, čo svojim mužom nariadil, aby ustúpili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok