Poliakov zalarmovala prítomnosť vagnerovcov, na hranice s Bieloruskom presúvajú vojakov

ta3 TASR
8.7.2023 20:35

Poľsko presúva na svoje východné hranice približne 1000 vojakov. Deje sa tak v čase obáv z možnej prítomnosti žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska, informuje agentúra Reuters.

Poliakov zalarmovala prítomnosť vagnerovcov, na hranice s Bieloruskom presúvajú vojakov
Twitter/Terror Alarm

Okrem obáv z vagnerovcov môže poľskú vládu motivovať k posilňovaniu bezpečnosti hraníc aj skutočnosť, že v posledných týždňoch opäť vzrástol počet migrantov, ktorí sa snažia dostať do Poľska cez bieloruské územie.

Začali v sobotu

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak uviedol, že presun vojakov sa začal v priebehu soboty. Podľa neho ide o "demonštráciu našej pripravenosti reagovať na pokusy o destabilizáciu v blízkosti hranice našej krajiny". Spoločne s vojakmi sa podľa Blaszczaka k hraniciam presúva aj takmer 200 kusov vojenskej techniky.

Poľsko už 2. júla avizovalo, že v záujme posilnenia bezpečnosti pošle na hranice s Bieloruskom 500 policajtov. Zakladateľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin pokúsil koncom júna zorganizovať ozbrojenú vzburu voči veleniu ruskej armády. Ukončenie vzbury pomohol vyjednať bieloruský líder Alexandr Lukašenko a v rámci uzavretej dohody dostal Prigožin a jeho žoldnieri možnosť presunúť sa do Bieloruska.

Obávajú sa vagnerovcov

To vyvolalo znepokojenie v krajinách na východnom krídle NATO, ktoré sa obávajú, že by presun vagnerovcov na bieloruské územie mohol zvýšiť nestabilitu v regióne.

V týždňoch po Prigožinovej vzbure sa objavovali správy o tom, že pre vagnerovcov sa už buduje vojenský tábor v Bielorusku.  Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski však vo štvrtok vyhlásil, že miestne spravodajské služby zatiaľ nemajú nijaký dôkaz o tom, že by sa vagnerovci už skutočne presunuli do Bieloruska.

Lukašenko vo štvrtok tvrdil, že Jevgenij Prigožin sa nachádza v ruskom Petrohrade, zatiaľ čo jeho žoldnieri zostávajú vo svojich pôvodných táboroch, v ktorých boli ešte pred júnovou pred vzburou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok