Ako odvrátiť prípadný ruský útok na územie NATO? Spojenci sa dohodli na nových plánoch

ta3 ČTK
10.7.2023 19:20

Krajiny NATO sa dohodli na nových plánoch, ako odvrátiť prípadný ruský útok na aliančné územie. Informovali o tom v pondelok tlačové agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Dohodu doteraz blokovalo Turecko.

Maďarsko ratifikuje vstup Švédska a Fínska do NATO zrejme 7. decembra
TASR/AP

Podľa Reuters oživenie plánov znamená veľký posun, pretože Severoatlantická aliancia podobné plány vypracovala vôbec prvýkrát od konca studenej vojny pred 30 rokmi. Turecko schválenie plánu blokovalo kvôli zemepisným formuláciám týkajúcim sa Cypru, kde dlhoroční rivali Grécko a Turecko riešia množstvo sporných tém.

Dvojdňový summit Severoatlantickej aliancie začína v utorok vo Vilniuse. Lídri krajín NATO na ňom chcú najmä potvrdiť svoju podporu Ukrajiny a nájsť kompromis ohľadom jej prijatia do aliancie. Kyjev žiada jasný signál týkajúci sa jeho budúceho členstva, spojenci však nie sú v tejto veci jednotní. Ďalšou horúcou témou sú pokračujúce ťahanice okolo prijatia Švédska, očakávajú sa aj debaty o ďalšom posilňovaní východného krídla NATO a o výdavkoch členských krajín na obranu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok