Zelenskyj vykazuje autoritárske črty. Švajčiarska rozviedka si myslí, že sa chce zbaviť konkurencie

ta3 čtk
10.7.2023 19:47

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vykazuje podľa švajčiarskej rozviedky čoraz častejšie autoritárske črty. O správe tajnej služby informoval v nedeľu denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Zelenskyj vykazuje autoritárske črty. Švajčiarska rozviedka si myslí, že sa chce zbaviť konkurencie
TASR/AP

Blížia sa voľby

Zelenskyj sa podľa denníka snaží zbaviť politickej konkurencie pred prezidentskými voľbami, ktoré by sa v riadnom termíne mali uskutočniť na konci marca budúceho roka.

Zelenského snahy sa podľa rozviedky týkajú predovšetkým kyjevského starostu Vitalija Klička, ktorý je vnímaný ako najvážnejší konkurent súčasného prezidenta. Švajčiarski analytici očakávajú, že západné štáty budú na Zelenského naliehať, aby sa prezidentské voľby uskutočnili v korektnej atmosfére. Je však otázkou, či sa kvôli vojnovému konfliktu uskutočnia v plánovanom termíne.

Správu vyjadrujúcu obavy z rastúceho autoritárstva Volodymyra Zelenského zaslala podľa švajčiarskej tlače rozviedka vláde v Berne krátko pred zamietnutým hlasovaním o tom, či povoliť reexport tankov na Ukrajinu. 

Odmietavý postoj švajčiarskeho kabinetu nie je prekvapivý. V rámci svojej neutrality Švajčiarsko nepovoľuje predaj zbraní štátom, ktoré sú vo vojne. Za odmietavý postoj k predaju zbraní Ukrajine čelí Švajčiarsko kritike od ďalších európskych štátov.

Bern naopak uplatnil množstvo sankcií, ktoré voči Moskve zaviedla Európska únia po začatí ruskej invázie na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok