Ukrajincom už bezpečnostné záruky nestačia. Väčšina chce svoju krajinu vidieť v NATO, ukázal prieskum

ta3 ČTK
10.7.2023 11:59

Prevažná väčšina Ukrajincov - 89 percent - chce vidieť svoju krajinu medzi členmi Severoatlantickej aliancie. Podpora vstupu do NATO siaha od 79 percent opýtaných na východe krajiny po 93 percent na západe Ukrajiny, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na poznatky z prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KMIS).

Ukrajincom už bezpečnostné záruky nestačia. Väčšina chce svoju krajinu vidieť v NATO, ukázal prieskum
TASR/AP

Výsledky prieskumu, podniknutého na prelome mája a júna, boli zverejnené deň pred začatím summitu NATO vo Vilniuse. Proti vstupu Ukrajiny do NATO sa vyslovilo osem percent opýtaných, tri percentá sa nedokázali vyjadriť. "Znamená to, že sa spoločnosť v tejto otázke konsolidovala a predviedla jednotný názor," uviedli sociológovia z KMIS.

Pre 18 percent opýtaných by bolo prijateľné, ak by sa Ukrajina zriekla členstva v NATO v záujme nastolenia mieru, zatiaľ čo pre 76 percent by takáto cena mieru bola neprijateľná. V regionálnom vyjadrení takýto ústupok pokladá za neprijateľný 67 percent opýtaných na východe Ukrajiny a až 81 percent na západe.

Bezpečnostné záruky nestačia

Väčšina Ukrajincov tiež prestala podporovať "bezpečnostné záruky" ako náhradu za plnoprávne členstvo v aliancii. Ešte vlani v máji pritom 39 percent opýtaných trvalo na vstupe do NATO, zatiaľ čo 42 percent pokladalo za prijateľné riešenie, aby Ukrajina namiesto členstva získala bezpečnostné záruky. 

Medzitým sa ale verejná mienka výrazne zmenila: na 58 percent vzrástol podiel opýtaných trvajúcich na ukrajinskom členstve v NATO a tento názor prevládol vo všetkých regiónoch, zatiaľ čo podiel tých, ktorým by stačili bezpečnostné záruky, sa znížil na 29 percent.

Hlavná téma summitu NATO

Ukrajina a jej vyhliadky na členstvo budú jednou z hlavných tém summitu NATO vo Vilniuse, ktorý sa bude konať v utorok a v stredu. Formálne pozvanie do Aliancie, ktoré by si Kyjev prial, ale zrejme nedostane, upozornila agentúra DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore, ktorý v nedeľu zverejnila americká stanica ABC, vyzval, aby Ukrajina na summite dostala "jasné bezpečnostné záruky". Členské krajiny NATO by podľa neho mali ukázať, že sa Ruska neboja. Americký prezident Joe Biden v rozhovore poskytnutom stanici CNN a zverejnenom aj v nedeľu uviedol, že Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do Aliancie. Problém je vojna s Ruskom, zapracovať podľa neho musí Ukrajina ale aj na demokratizácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok