Servery v exile zverejnili počty padlých ruských vojakov. Moskva sa k tomu nechce vyjadrovať

ta3 čtk
10.7.2023 16:44

Na Ukrajine prišlo od vpádu ruských vojsk z vlaňajšieho februára o život asi 47-tisíc ruských vojakov. Tvrdia to ruské spravodajské servery Mediazona a Meduza, ktoré pôsobia v exile. Moskva o svojich stratách informuje výnimočne, naposledy vlani v septembri minister obrany Sergej Šojgu hovoril o 5 900 zabitých vojakoch. Teraz sa Kremeľ odmietol k tvrdeniu nezávislých serverov vyjadriť.

Servery v exile zverejnili počty padlých ruských vojakov. Moskva sa k tomu nechce vyjadrovať
TASR/AP

Dôkladná investigatíva

"Meduzu sme prestali sledovať, a preto nevieme, o čom je reč," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Novinári spolu s expertom Dmitrijom Kobakom k údajom 47-tisíc zabitých ruských vojakov do konca tohto mája dospeli na základe skúmania databázy prípadov dedičstva a údajov ruského štatistického úradu Rosstat, ktoré od vlaňajška vykazujú prudký nárast úmrtí v radoch mladých mužov. Spolu s ťažko zranenými vojakmi, prepustenými zo služby, robia nezvratné straty ruskej armády najmenej 125-tisíc mužov, napísala Meduza.

Tieto údaje nezahŕňajú straty proruských separatistov z Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré Rusko vlani na jeseň spolu s Chersonskou a Záporožskou oblasťou anektovalo. Tieto anexie Ukrajina a väčšina krajín sveta neuznáva.

"Presnými údajmi o stratách ruskej armády počas vpádu na Ukrajinu nedisponuje nikto okrem režimu. Ten však sotva túto informáciu v najbližšej dobe zverejní. Kremeľ sa za roky vlády Vladimíra Putina naučil vyhýbať sa odpovediam na akékoľvek otázky, ktoré sú dôležité pre spoločnosť," uviedla Meduza.

Čísla sa líšia

Ruská redakcia BBC pripomenula, že spolu so serverom Mediazona vedie vlastné sčítanie zabitých vojakov, pričom k 7. júlu na jej zozname figurovalo 27 423 mŕtvych so zistenými menami. BBC súčasne upozornila, že skutočné straty medzi ruskými vojakmi môžu byť oveľa vyššie.

"Zverejňujeme iba tie údaje, ktoré sa nám darí nájsť a preveriť v otvorených zdrojoch, to je oznámenie úradov a médií, oznámenie blízkych príbuzných zo sociálnych sietí a informácie z cintorínov," dodala BBC.

Ukrajinský generálny štáb odhaduje straty ruskej armády od začiatku vojny na 234 480 "zlikvidovaných" vojakov, ale tento počet zrejme zahŕňa aj zranených a zajatých. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok