Vojnu by som ukončil za deň, chválil sa Trump. Milá fantázia, myslí si Zelenskyj

ta3 ABC NEWS
10.7.2023 13:17

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spochybnil vyjadrenia bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa o tom, že ak by bol prezidentom, vojnu na Ukrajine by ukončil za jeden deň.

Vojnu by som ukončil za deň, chválil sa Trump. Milá fantázia, myslí si Zelenskyj
TASR/AP

Trump – mierotvorca?

Donald Trump v minulosti niekoľkokrát tvrdil, že keby bol prezidentom, tak vojnu na Ukrajine by ukončil do 24 hodín. „Chcieť ukončiť vojnu je krásna idea,“ povedal Zelenskyj o Trumpových vyjadreniach v rozhovore s ABCNEWS. „Ale táto túžba by mala byť založená na realite,“ pokračoval. Podľa prezidenta Ukrajiny na to mal Trump čas, keď bola Ukrajina vo vojne v roku 2014. „Donald Trump na to už mal 24 hodín a povedal by som, že na to mal omnoho viac času, ale asi mal iné priority,“ dodal Zelenskyj.

„Ak je však debata o ukončení vojny taká, že nás donútia vzdať sa nášho územia, tak si myslím, že prezident Biden mohol takto ukončiť túto vojnu do 5 minút,“ povedal Zelenskyj. „Ale s tým by sme nesúhlasili,“ doplnil.

Americké voľby

V novembri na budúci rok sa budú konať americké prezidentské voľby. O post hlavy štátu USA sa uchádza viacero kandidátov, medzi nimi aj Donald Trump či Joe Biden, ale aj floridský guvernér Ron DeSantis, Trumpov bývalý viceprezident Mike Pence a Nikky Haleyová. O týchto voľbách Zelenskyj povedal, že sú internou záležitosťou Spojených štátov. „Je to na Američanoch, aby sa rozhodli,“ povedal prezident Ukrajiny. „Ale pre nás je dôležité, aby sa zachovala obojstranná podpora našej krajiny,“ doplnil.

„Rozumieme, že od určitých politikov v Amerike prichádzajú nebezpečné signály, že chcú redukovať pomoc pre Ukrajinu,“ skonštatoval Zelenskyj. Z republikánskych kandidátov, ktorí sa uchádzajú o nomináciu svojej strany, sa za Ukrajinu postavil iba Mike Pence. Ako jediný vyjadril neochvejnú podporu pre vojnou zmietanú krajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok