Delový forhend del Potra prinášal nočné mory súperom. Rozlúčiť sa chce vo Flushing Meadows

ta3/Patrik Mindžák/BBC/Marca
12.7.2023 17:00

Kariéru Argentínčana Juana Martína del Potra výrazne poznačili zranenia. Je pravdepodobné, že pokiaľ by mu zdravie vydržalo, bol by jedným z najlepších tenistov svojej éry, ba čo viac, možno aj histórie. Dokázal získať grandslamový titul, dve medaily na olympiáde a porážať Veľkú štvorku. Aký je príbeh tohto argentínskeho tenistu? Aké zranenia ho sprevádzali? Predstaví sa na tohtoročnom US Open?

Delový forhend del Potra prinášal nočné mory súperom. Rozlúčiť sa chce vo Flushing Meadows
Twitter/ Juan M. del Potro

Čelil aj Veľkej štvorke

Dodnes je rekordérom pre triumf vo Flushing Meadows - je najvyšším grandslamovým šampiónom. S výškou 198 centimetrov sa o toto prvenstvo delí s Chorvátom Marinom Čiličom a Rusom Daniilom Medvedevom.

V rebríčku bol najvyššie na treťom mieste, a to v roku 2018. Najnižšie bol na 1045. pozícii pre rozličné zranenia, priblížil web atptour.com. Vždy sa však dokázal vrátiť a svojim delovým forhendom ničiť jedného súpera za druhým. Napriek svojej výške bol rýchly a obratný. Čelil aj Veľkej štvorke - Federerovi, Djokovičovi, Nadalovi a Murraymu.

Najlepšiu percentuálnu bilanciu má proti Španielovi (35,3 percenta), nasleduje Brit (30 percent), maestro zo Švajčiarska (28 percent) a Srb s 20 percentami. V kariére získal 21 titulov na okruhu ATP plus grandslam v Spojených štátoch amerických.

Ďalšie úspechy

Zaznamenal až desať víťazstiev proti hráčom, ktorí boli v tom čase lídrami rebríčka, zatiaľ čo on sa nikdy na vrchol nedostal. Tiež je jeden z troch hráčov, spolu s Tsongom a Murraym, ktorí dokázali poraziť trio Federer, Nadal a Djokovič, keď dominovali svetovému tenisu na čele poradia, vyratúva jeho úspechy atptour.com. Triumfoval aj za svoju rodnú krajinu, Argentína ovládla Davis Cup v roku 2016 proti Chorvátom.

Úspešný bol však aj na olympijských hrách. Zúčastnil sa dvoch turnajoch - Londýn 2012 a Rio de Janeiro 2016. Na prvom menovanom turnaji získal bronz, keď porazil Djokoviča. V Brazílii prešiel o kolo ďalej, kde podľahol Murraymu v štyroch setoch. Dvakrát ho zvolili aj za argentínskeho športovca roka.

Musí to byť US Open

"Mám silu ísť vpred, ale moje koleno sa stáva nočnou morou. Už niekoľko rokov skúšam alternatívnu liečbu s rôznymi lekármi a pokúšam sa to napraviť. Stále som však nenašiel riešenie. Nikdy som si však nepredstavoval, že by som odišiel do dôchodku," povedal pred posledným turnajom v Argentíne.

"Chcem žiť ako 33-ročný človek a snažiť sa nemať bolesť. Je to ťažké rozhodnutie, ale chcel som to dať jasne najavo," prezradil vtedy, píše BBC. Predsa len, absolvovať štyri operácie zápästí a následne rovnaký počet zákrokov na pravom kolene je niečo, čo profesionálny športovec nemôže len tak ľahko ustáť a znepríjemňuje mu to aj život mimo kurtov.

Po derniére v Buenos Aires sa rozplakal, utešoval ho aj jeho súper. "Možno sa už nestretneme," povedal davu v Buenos Aires. V marci však prišiel španielsky športový denník Marca s tým, že zvažuje návrat, ale len na milovaný US Open.

"Som odhodlaný urobiť všetko pre to, aby som odohral posledný oficiálny zápas na US Open 2023," uviedol. "Posledný zápas mojej profesionálnej kariéry bude tento rok, a v takom prípade to musí byť vo Flushing Meadows," dodal argentínsky tenisový hrdina.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok