Delový forhend del Potra prinášal nočné mory súperom. Rozlúčiť sa chce vo Flushing Meadows

ta3/Patrik Mindžák/BBC/Marca
12.7.2023 17:00

Kariéru Argentínčana Juana Martína del Potra výrazne poznačili zranenia. Je pravdepodobné, že pokiaľ by mu zdravie vydržalo, bol by jedným z najlepších tenistov svojej éry, ba čo viac, možno aj histórie. Dokázal získať grandslamový titul, dve medaily na olympiáde a porážať Veľkú štvorku. Aký je príbeh tohto argentínskeho tenistu? Aké zranenia ho sprevádzali? Predstaví sa na tohtoročnom US Open?

Delový forhend del Potra prinášal nočné mory súperom. Rozlúčiť sa chce vo Flushing Meadows
Twitter/ Juan M. del Potro

Emotívna rozlúčka

Vo februári 2022 odohral del Potro svoj posledný zápas, po ktorom ukončil kariéru. Keďže dva a pol roka nehral profesionálny duel, musel dostať voľnú kartu, aby sa na turnaji mohol vôbec zúčastniť. Nebol s tým problém, keďže išlo o podujatie v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires.

Sily si zmeral s krajanom Federicom Delbonisom. Ten ho však porazil hladko v dvoch setoch. Nasledovala emotívna rozlúčka sprevádzaná potokmi sĺz. Bodaj by nie, každý na tribúne a pri televíznych obrazovkách veľmi dobre vedel, čo tento Argentínčan znamenal pre "biely šport".

Uvedomoval si to aj sám del Potro. Nikdy nemal odvážne vyhlásenia, vždy bol skromný. Žil si svoj sen. Zbožňoval, a dá sa povedať, že stále zbožňuje tenis. Preto sa chce vrátiť - posledný duel v kariére chce hrať na tohtoročnom US Open, ktorý sa uskutoční na prelome augusta a septembra. Tam totižto v roku 2009 získal jediný grandslamový titul. Nazval to ako "Last dance" (pozn. "Posledný tanec").

Výhra na US Open znamenala prevrat

Tenisu sa začal venovať, keď mal päť rokov. Už vtedy sa prejavoval jeho talent a uvedomovali si to aj jeho tréneri. O desať rokov neskôr odohral prvý profesionálny zápas medzi seniormi - bol to víťazný debut. V ďalšom kole sa už však s turnajom rozlúčil.

Ako sa čas posúval, výkonnostne a aj v rámci rebríčka stúpal stále vyššie. V roku 2008 získal svoj prvý titul na okruhu ATP v nemeckom Stuttgarte. Nasledujúci rok zažila jeho kariéra výrazný zlom - získal svoj prvý grandslam na US Open. Mal vtedy len dvadsať rokov.

Cestou až na samotný vrchol porazil Rafaela Nadala a vtedajšiu svetovú jednotku Rogera Federera. V semifinále narazil na Španiela, zdolal ho bez straty setu. O kolo neskôr narazil na Švajčiara, dvakrát doťahoval stratu, duel v rozhodujúcom sete ovládol 6:2.

Tu sa začala písať jeho výrazne tŕnistá cesta, ktorú ovplyvnili rôzne zranenia - za sebou má dohromady štyri operácie oboch zápästí a ďalšie štyri pravého kolena, pripomína portál atptour.com. Medzitým mal aj iné problémy, tie ho však vyradili na kratší čas.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok