Trump o Ukrajine: Podpora je viac v záujme Európy ako USA. Vojnu by ukončil do 24 hodín

ta3 čtk
14.3.2023 11:39

Bývalý republikánsky prezident Donald Trump sa domnieva, že podpora Kyjeva v boji proti vojskám ruského prezidenta Vladimíra Putina je skôr v strategickom záujme Európy ako USA. Keby sa opäť stal americkým prezidentom, vojna na Ukrajine by podľa neho skončila za 24 hodín či menej. Trump to uviedol v odpovediach na otázky moderátora stanice Fox News Tuckera Carlsona.

Trump opakovane vyhlásil, že keby bol prezidentom, Rusko by nikdy Ukrajinu nenapadlo a že táto "strašná vojna by skončila do 24 hodín", ak by sa prezidentom opäť stal.

Sankcie proti Rusku podľa Trumpa nie sú účinné. Na otázku, či by sa USA mali usilovať o zmenu ruského režimu, exprezident odpovedal: "Nie. Mali by sme podporovať zmenu režimu v Spojených štátoch, to je oveľa dôležitejšie. Do tejto šlamastiky nás dostala Bidenova administratíva."

Na otázku, či postavenie sa Rusku je "životne dôležitým strategickým národným záujmom USA", Trump odvetil, že nie, ale je to tak pre Európu, ktorá by preto "mala platiť oveľa viac ako my". "Naším cieľom na Ukrajine je pomôcť Európe a zaistiť jej bezpečnosť, ale Európa sama si nepomáha. Spolieha sa na to, že to za ňu do značnej miery urobia Spojené štáty. To je voči nám veľmi nespravodlivé. Najmä preto, že Európa nás využíva v obchode av ďalších veciach," dodal exprezident.

Na Carlsonove otázky odpovedalo množstvo ďalších republikánov, o ktorých sa špekuluje ako možných kandidátov na republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024. Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyovú, ktorá svoj zámer kandidovať už oznámila, na Carlsonove otázky neodpovedala. Bývalý viceprezident v Trumpovej administratíve Mike Pence však áno. "V Republikánskej strane nie je miesto pre Putinove apologety. Toto nie je americká vojna, ale pokiaľ Putina nezastavíme a rýchlo neobnovíme suverénnu Ukrajinu, bude pokračovať v postupe smerom k našim spojencom v NATO," uviedol niekdajší viceprezident.

"Putin odhalil svoju pravú povahu diktátora, ktorý je pohltený dobývaním a je ochotný pre svoj zámer obnoviť veľkoruskú ríšu obetovať tisíce životov. Každý, kto si myslí, že sa Putin zastaví na ukrajinských hraniciach, si nepripúšťa realitu toho, čo je Putin zač. Musíme si jasne uvedomiť, aká je ruská hrozba: že Gruzínsko, Krym a Ukrajina sú iba na začiatku Putinovho zoznamu," dodal Pence.

Podľa neho by cieľom USA malo byť "jasné víťazstvo Ukrajiny a nepopierateľná prehra pre Rusko a jeho spojencov". Na otázku, či by Spojené štáty mali podporovať zmenu režimu v Rusku, Pence odpovedal: "To je lepšia otázka pre tisíce ruských občanov uväznených za protesty proti ruskej invázii na Ukrajinu. Až 200.000 ruských vojakov bolo zabitých alebo zranených pri Putinovej invázii na Ukrajinu, túto otázku by mali položiť rodinám smútiacim nad ich stratou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok