Tornádo zasiahlo východ Slovenska. Ľudí vydesilo, napáchalo škody

TA3 TASR
22.4.2021 14:53

V obci Ploské, v časti Ortáše, sa vo štvrtok pravdepodobne vyskytlo tornádo. Informuje o tom na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že pri búrke okolo poludnia bol pozorovaný lievikovitý oblak a súčasne boli zdokumentované škody.

Ako informuje portál iMeteo.sk, prvé podozrenie na tornádo bolo v Moldave nad Bodvou, kde sa vytvoril lievik, ten sa však nedotkol zeme. Také šťastie však nemali v obci Ploské v Košickej kotline. Počas supercelárnej búrky sa vytvoril lievik, ktorý sa na krátko spojil aj so zemou. Vznikli pri tom materiálne škody.

Tornádo malo podľa portálu silu F0, čo je najnižšia kategória intenzity. Napriek tomu dokázalo spôsobiť škody. Na niektorých domoch strehlo strechy a škridle, ktoré odhodilo niekoľko desiatok metrov.

Slovenský hydrometeorologický ústav aktuálne upozorňuje na výskyt búrok na východnom Slovensku. Vydal preto aj výstrahu 1. stupňa.

K udalosti došlo pred 14.00 h, podľa svedkov trvala niekoľko minút, predtým začal padať dážď a krúpy. "Zamračilo sa a odrazu taký vír prišiel, že plechy lietali najmenej 30 metrov. Fontánu rozbilo, strechy z jednej, druhej, z tretej strany, hospodársku budovu. Všetko nové, ani nie desaťročné. Je to veľká škoda," uviedol pre TASR majiteľ jedného z poškodených rodinných domov Vincent Kováč.

Vír prišiel od lesa a postupne zasiahol domy. "Škridly zo striech sú poroznášané, porozbíjané, povynášalo to veci na pole, na lúky, do lesa. Jeden dom bol kolaudovaný len minulý rok. Teraz sa čaká na 'poisťovákov', aby to zdokumentovali, a uvidíme čo ďalej. V prípade, že treba pomôcť, máme dobrovoľný hasičský zbor aj ľudia z dediny sú ochotní," popísal situáciu krátko po udalosti starosta Ploského František Petro.

Podobný úkaz aj v ďalšej obci

To, že v Ploskom v časti Ortáše sa pravdepodobne vyskytlo tornádo, potvrdil Slovenský hydrometeorologický ústav s tým, že pri búrke okolo poludnia bol pozorovaný lievikovitý oblak a súčasne boli zdokumentované škody. "S vysokou pravdepodobnosťou išlo o tornádo. Informácie stále zbierame," uviedol ústav na sociálnej sieti.

Podobný, ale miernejší úkaz zaznamenali i vo Varhaňovciach v okrese Prešov. "Škody zatiaľ neevidujem, nikto mi ich nenahlásil. Búrka bola, aj také malé tornádo sa objavilo. Mám aj fotku, lebo mi ju poslali. Trvalo to asi 15 minút, veľmi rýchlo sa zotmelo a hneď začali padať krúpy. Tým, že to bol výdatný dážď, voda nestíhala ísť do zeme, tak nám tiekla aj po asfalte," uviedla starostka obce Varhaňovce Ľubica Pankievičová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok