Slovenskí policajti opäť pomáhajú turistom v Chorvátsku. Kde ich v prípade núdze nájdete?

ta3/PPZ
18.7.2023 09:32

Slovenskí policajtí každoročne pomáhajú turistom v Chorvátsku. Tento rok ich tam Prezídium policajného zboru vyslalo opäť. Osem slovenských policajtov je rozmiestnených po rôznych populárnych destináciách na to, aby pomáhali slovenským i zahraničným turistom.

Slovenskí policajti opäť pomáhajú turistom v Chorvátsku. Kde ich v prípade núdze nájdete?
Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Aj tento rok pomáhajú slovenskí policajti turistom v Chorvátsku. Pôsobia tam od 1.7. do 31.8. Nájdete ich na týchto miestach:

  1. Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga (Primorsko-goranské policajné riaditeľstvo, policajná stanica Crikvenica, Ul. Kralja Tomislava 85) - k dispozícii sú na telefónnom čísle: +421 908 723 525
  2. Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska (Splitsko-dalmatínske policajné riaditeľstvo, policajná stanica Trogir, Ul. Put Muline 1) - k dispozícii sú na telefónnom čísle: +421 908 723 526 

Medzi ľuďmi ich ľahko spoznáte, keďže majú na sebe svoje uniformy a aj pomaľované vozidlá. Spolu s nimi je v teréne i chorvátsky policajt, ktorý ich sprevádza. 

Ako pomáhali minulý rok?

Minulý rok ich služby využili najmä slovenskí, českí, poľskí, slovenskí i iný turisti. Policajti im pomohli najmä v nasledujúcich prípadoch:

  • dopravné nehody s účasťou slovenských turistov,
  • nesprávne parkovanie a následné odtiahnutie vozidla,
  • strata a krádež cestovných dokladov, vodičských oprávnení a finančnej hotovosti,
  • narušovanie verejného poriadku turistami, hlavne pod vplyvom alkoholu,
  • asistencia pri riešení prípadov zadržania slovenských občanov pri spáchaní trestných činov alebo priestupkov,
  • asistencia pri pátraní po stratených resp. nezvestných osobách,
  • asistencia v nemocnici pri ohrození života maloletým osobám a podobne.

Bezpečná turistická sezóna

Policajti chodia do Chorvátska v rámci projektu Bezpečná turistická sezóna, ktorý bol spustený v roku 2006. "Cieľom je pomoc zahraničným turistom, prevencia pred páchaním priestupkov a trestných činov, bezpečnosť cestnej premávky, dohľad nad štátnou hranicou a bezpečnosť na mori," píše Prezídium Policajného zbotu. Okrem slovenských bezpečnostných zložiek sa projektu účastnia policajti z 19 krajín. 

Slovensko sa do projektu zapojilo v roku 2008 a odvtedy v spolupráci pokračujú. Neprerušili ju ani počas pandémie. Vtedy však znížili počet vyslaných policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok