Poľsko cieľom Moskvy? V krajine zadržali ďalšieho ruského špióna

ta3 čtk
10.7.2023 08:45

Poľsko zadržalo ďalšieho člena ruskej špionážnej siete. Počet zadržaných počas vyšetrovania v tejto súvislosti tak stúpol na 15, oznámil v pondelok na twitteri poľský minister vnútra Mariusz Kamiński.

Poľské úrady obžalovali Rusa, ktorý podľa nich sedem rokov vykonával špionáž
Twiter/Polska Policja

Poľsko, cez ktoré prúdia dodávky západného vojenského materiálu na Ukrajinu, tvrdia, že sa stalo dôležitým cieľom ruských špiónov a viní Moskvu z pokusu o destabilizáciu krajiny.

"Agentúra pre vnútornú bezpečnosť zadržala ďalšieho člena špionážnej siete pracujúcej pre ruské tajné služby," napísal v pondelok Kamiński na twitteri. Agentúra pre vnútornú bezpečnosť je poľská tajná služba s pôsobnosťou vo vnútri štátu. "Podozrivý vykonával pozorovanie vojenských objektov a morských prístavov. Bol systematicky platený Rusmi," dodal minister.

Ruské veľvyslanectvo vo Varšave podľa agentúry Reuters na žiadosť o komentár zaslanú e-mailom zatiaľ nereagovalo.

Na konci júna Poľsko zadržalo profesionálneho ruského hráča ľadového hokeja podozrivého zo špionáže. V marci rozkrylo ruskú špionážnu sieť a zadržalo deväť ľudí, ktorí údajne chystali sabotážne akcie a monitorovali železničné trate vedúce na Ukrajinu. V apríli potom Poľsko oznámilo, že zavádza zakázanú zónu v okruhu 200 metrov okolo terminálu pri skvapalnenom zemnom plyne vo Svinoústí na pobreží Baltského mora, a to kvôli obavám z ruskej špionáže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok