Varšava posilnila ukrajinské letectvo. Poľsko tajne poslalo bojové vrtuľníky Mi-24

ta3 TASR
9.7.2023 18:19

Poľsko nedávno tajne dodalo Ukrajine približne desať bojových vrtuľníkov MI-24 sovietskej výroby. S odvolaním sa na viaceré anonymné zdroje to v nedeľu napísal americký denník The Wall Street Journal (WSJ), informuje televízna stanica Sky News.

Varšava posilnila ukrajinské letectvo. Poľsko tajne poslalo bojové vrtuľníky Mi-24
Twitter/Visegrád 24

Ukrajina má menší počet strojov

WSJ však zdôrazňuje, že ukrajinské letectvo aj po tejto dodávke disponuje - v porovnaní s Ruskom - menším počtom strojov, ktoré sú vybavené menej sofistikovanými útočnými aj obrannými systémami.

Poľský prezident Andrzej Duda začiatkom apríla vyhlásil, že Varšava už dodala Ukrajine štyri stíhačky sovietskej výroby typu MIG-29, štyri ďalšie sú v procese odovzdávania a ďalších šesť by mal Kyjev dostať v blízkej budúcnosti. Celkovo by teda malo ísť o 14 strojov tohto typu.

Duda vtedy tiež poznamenal, že ak to bude potrebné, Poľsko  by mohlo poskytnúť ukrajinským silám celú svoju letku 28 stíhačiek MiG-29. K tomu by mohlo dôjsť vtedy, keď Poľsko získa nové moderné stíhačky, ktoré si objednalo od Južnej Kórey a USA.

Poľsko je odhodlané pomáhať

Poľsko od vlaňajšieho začiatku ruskej invázie patrí medzi najodhodlanejších podporovateľov Kyjeva a dodávateľov vojenskej pomoci na Ukrajinu. Len do polovice apríla dodalo Ukrajincom vojenskú pomoc v hodnote približne tri miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok