Prigožin a vagnerovci sú pre Kremeľ naďalej hrozbou. Prečo Putin nezasiahne?

ta3 TASR
9.7.2023 16:25

Ruská žoldnierska vagnerova skupina vedená Jevgenijom Prigožinom naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho mocenský aparát. Píše sa to v najnovšej analýze amerického Inštitútu pre štúdium vojny so sídlom vo Washingtone, informuje v nedeľu agentúra DPA.

Prigožin a vagnerovci sú pre Kremeľ naďalej hrozbou. Prečo Putin nezasiahne?
TASR/AP

Vagnerovcom sa venuje aj najnovšia analýza britského ministerstva obrany, ktorá sa zakladá na poznatkoch tajných služieb. "Putin naďalej umožňuje vagnerovcom a Prigožinovi pôsobiť v Rusku a tým byť potenciálnou hrozbou pre jeho režim," píšu experti z ISW. 

Môžu sa voľne pohybovať

Po pokuse o vzburu spred mesiaca, ku ktorej sa odhadom pripojilo 25-tisíc žoldnierov, sa Prigožin a velitelia vagnerovcov mohli voľne pohybovať v Rusku. Podľa ISW má Putin buď pozoruhodnú dôveru v sľúbenú Prigožinovu lojalitu, alebo nie je schopný proti nim zasiahnuť.

ISW pripomína, že po vzbure Putin oficiálne prisľúbil Prigožinovi a jeho žoldnierom beztrestnosť. Žoldnierom ponúkol podpísanie zmlúv s ministerstvom obrany, stiahnutie na základne alebo do susedného Bieloruska. Podľa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka však Prigožin ani jeho žoldnieri zatiaľ do jeho krajiny neprišli. Jeden z veliteľov vagnerovcov povedal, že bojovníci sú v súčasnosti až do augusta na dovolenke.

Ukrajina zo vzbury ťaží

Situácia okolo reorganizácie vagnerovej skupiny a jej presunu do Bieloruska môže byť podľa ISW nejasná až do jesene. Podrobnosti nie sú známe ani o dohode medzi Putinom a Prigožinom. "Ukrajina však už zo vzbury vyťažila a môže z nej ťažiť aj naďalej," uvádza sa v analýze ISW.

Britské ministerstvo obrany vo svojej analýze k vagnerovcom zverejnenej v nedeľu píše, že ruské štátne médiá reagovali na vzburu v troch etapách. Spočiatku ňou boli takmer určite prekvapené a neboli na ňu pripravené. Po jej nečakanom konci sa pokúsili "opraviť" tvrdenia o pasivite bezpečnostných síl. Zazneli komentáre o triumfe Putina, ktorému sa podarilo zabrániť krviprelievaniu.

Takmer týždeň po vzbure začali vzburu bagatelizovať a Prigožina očierňovať. Účty vagnerovcov na platforme Telegram sa do značnej miery odmlčali, najmä z dôvodu zablokovania úradmi. Putin naopak vystupňoval svoju prítomnosť na verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok