Justícia spravila fatálnu chybu. Muž sedel 14 rokov za vraždu, ktorú nespáchal

ta3/cnn.iprima.cz/
9.7.2023 13:10

Nemecká polícia spolu s tamojšou justíciou majú na krku veľký problém. Dnes 63-ročný Manfred Genditzki strávil za mrežami 13 rokov za vraždu, ktorú nespáchal. Súd v bavorskom Mníchove ho teraz oslobodil, píše web týždenníka Focus.

Justícia spravila fatálnu chybu. Muž sedel 14 rokov za vraždu, ktorú nespáchal
TASR/AP/Karl-Josef Hildenbrand

Genditzki bol odsúdený v roku 2010 na doživotie. Podľa obžaloby v roku 2008 zbil a potom utopil vo vani 87-ročnú ženu, o ktorú sa staral. Genditzki po celý čas tvrdil, že je nevinný, a usiloval sa o obnovenie procesu. 

Nové posudky zistili, že išlo zrejme o nehodu, píše web týždenníka Focus. Konkrétne nová analýza teploty vody zmenila pôvodne predpokladanú hodinu smrti ženy, čo bolo jedným z poznatkov v prospech Genditzkého. Ďalší posudok, ktorý využil aj simuláciu na počítači, ukázal, že smrť mohla byť nehodou. Pochybnosť o Genditzkého vine bola taká silná, že zbavenie obvinenia podporilo v novom procese aj štátne zastupiteľstvo, píše web denníka Süddeutsche Zeitung.

"Teraz prišiel ten čas. Budete počuť to, na čo ste čakali 14 rokov," vyslovila sudkyňa Elisabeth Ehrlová. Pre obvineného to bola tŕnistá cesta, po ktorej kráčal s obdivuhodnou trpezlivosťou. Teraz by mal dostať odškodnenie vo výške 368 400 eur. Muž bude môcť požiadať súd aj o odškodnenie za ušlý príjem.

Manfred Genditzki prijal verdikt pokojne, v hľadisku však boli slzy. "Nebudem skákať od radosti. Nemám dôvod oslavovať. Štrnásť rokov je preč," povedal po skončení procesu.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok