Klimatická kríza postupne mení svet. Pre vedcov nastal moment: Hovorili sme vám to

ta3/dp, CNN
8.7.2023 15:40

Svet prechádza klimatickými rekordmi. Zatiaľ čo vedci bijú na poplach, rastie pravdepodobnosť, že rok 2023 by mohol byť najteplejším rokom v histórii a klimatická kríza by mohla zmeniť naše počasie spôsobmi, ktorým ešte nikto nerozumie.

Klimatická kríza postupne mení svet. Pre vedcov nastal moment: Hovorili sme vám to
TASR/AP

K týmto dlhodobým trendom otepľovania sa pridávajú prirodzené klimatické javy, z ktorých najvýznamnejšie sú La Niña, ktorý má ochladzujúci účinok, a El Niño, ktorý má zahrievací účinok. "Takže máme prirodzene teplý svet plus čoraz väčší signál klimatických zmien," povedala Friederike Otto, docentka v oblasti klimatických vied na Granthamskom inštitúte pre zmenu klímy a životné prostredie vo Veľkej Británii.

"Vzrastajú obavy, že klimatické zmeny nie sú také lineárne, ako sme si mysleli," povedal pre CNN Peter Stott, vedecký pracovník v oblasti priraďovania klímy v britskom Met Office. Vlny horúčav sú oveľa intenzívnejšie, ako predpovedajú klimatické modely.

Zatiaľ čo vedci ešte nemajú jasno, niektorí hovoria, že tento rok je prinajmenšom na takej úrovni, aby sa stal najteplejším v histórii. Vedci hovoria, že ľudia a ekosystémy umierajú, strácajú živobytie a poľnohospodárska pôda môže byť nevyužiteľná.

Nerešpektované varovania

Pre klimatológov je to moment "Hovorili sme vám to", ktorý nikdy nechceli. "Toto sa nemuselo stať," povedal Stott.

Vedci už desaťročia varujú pred tým, čo by sa stalo s globálnymi teplotami, ak by sa svetu nepodarilo zbaviť sa zvyku na fosílne palivá a udržať na uzde znečistenie, ktoré ohrieva planétu. Ale zostali bez povšimnutia, povedal.

Vidieť, ako sa klimatické zmeny pred nami odohrávajú, "je desivé," dodal, pretože "bude to stále horšie a horšie a čoraz extrémnejšie. Takže to, čo teraz vidíme, je len predzvesťou toho, čo by sa mohlo stať, ak snahy o zníženie emisií nebudú úspešné. Dúfam, že si možno viac ľudí uvedomí, že sa to naozaj deje a je to naozaj nebezpečné."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok