Klimatická kríza postupne mení svet. Pre vedcov nastal moment: Hovorili sme vám to

ta3/dp, CNN
8.7.2023 15:40

Svet prechádza klimatickými rekordmi. Zatiaľ čo vedci bijú na poplach, rastie pravdepodobnosť, že rok 2023 by mohol byť najteplejším rokom v histórii a klimatická kríza by mohla zmeniť naše počasie spôsobmi, ktorým ešte nikto nerozumie.

Klimatická kríza postupne mení svet. Pre vedcov nastal moment: Hovorili sme vám to
TASR/AP

"Výnimočné", "desivé" a "neprebádané územie" - to sú len niektoré výrazy, ktorými vedci opísali nárast globálnej teploty. Tento týždeň sa priemerná denná teplota planéty vyšplhala na maximá, ktoré v moderných záznamoch uchovávaných dvoma klimatickými agentúrami v USA a Európe nemajú obdobu.

Zatiaľ čo záznamy sú založené na údajoch, ktoré siahajú len do polovice 20. storočia, sú "takmer určite" najteplejšie, aké planéta videla za oveľa dlhšie časové obdobie – "pravdepodobne siahajú najmenej 100-tisíc rokov dozadu," tvrdí Jennifer Francis, vedúci vedecký pracovník Woodwell Climate Research Center.

A neboli to ani zďaleka jediné klimatické zmeny, o ktorých vedci tento rok informovali. Minulý mesiac zažil svet najteplejší jún v histórii s "výrazným rozdielom", podľa správ Copernicus Climate Change Service. Teplo oceánov bolo mimo grafov, pričom povrchové teploty minulý mesiac dosiahli rekordné úrovne za jún. Časti severného Atlantiku zažili "bezprecedentnú" vlnu horúčav na mori s teplotami až o 5 stupňov Celzia vyššími ako zvyčajne.

A v Antarktíde, kde sú teploty v tomto ročnom období výrazne nadpriemerné, klesol morský ľad na rekordne nízke úrovne, čo vedci spájajú s teplými vodami pri Indickom, Tichomorskom a Atlantickom oceáne. Svet "kráča na neprebádané územie," povedal pre CNN Carlo Buontempo, riaditeľ programu Copernicus. "Nikdy v živote sme nič také nevideli."

Takto vyzerá globálne otepľovanie

Zatiaľ čo vedci tvrdia, že záznamy sú alarmujúce, väčšina z nich nie je prekvapená – hoci frustrovaná. Ich varovania boli ignorované už desaťročia. "To je presne to, čo sme dlho očakávali," povedal Francis pre CNN. Svet zažíva dopady globálneho otepľovania v kombinácii s klimatickým fenoménom El Niño, ktorého príchod v stredu oficiálne potvrdila Svetová meteorologická organizácia.

Funguje to takto: Ako svet spaľuje fosílne palivá, ktoré ohrievajú planétu, globálne teploty sa neustále zvyšujú. To vedie k intenzívnejším vlnám horúčav spolu s množstvom ďalších vplyvov, ako je extrémnejšie počasie, topenie ľadovcov a stúpajúca hladina morí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok