Regióny sa môžu uchádzať o pomoc. Štát im poskytne prostriedky na opravu ciest a mostov

ta3 TASR
7.7.2023 15:23

Sedem krajov sa môže uchádzať o financie z tretej výzvy z Programu Slovensko. Tá je určená na rekonštrukciu, modernizáciu a výstavbu ciest II. a III. triedy, vrátane mostov, pričom kraje sa môžu uchádzať spolu o 31 miliónov eur. Informovalo o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Regióny sa môžu uchádzať o pomoc. Štát im poskytne prostriedky na opravu ciest a mostov
TASR/Ján Krošlák

Skvalitňovanie ciest

Na obnovu ciest II. a III. triedy je určených 21 miliónov eur, na rekonštrukciu mostov desať miliónov eur. Výzva je určená pre menej rozvinuté regióny. Bratislavský kraj a hlavné mesto do nej teda nespadajú. Pre nich je z Programu Slovensko na modernizáciu ciest vyčlenených päť miliónov eur.

"Vďaka Programu Slovensko je na podporu skvalitnenia ciest II. a III. triedy teraz určených takmer 170 miliónov eur. Väčšina, až takmer 165 miliónov, ide na rozvoj dopravného spojenia v menej rozvinutých regiónoch," uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík.

Pre projekty zamerané na odstránenie nehodových úsekov a prestavbu nevyhovujúcich križovatiek je podmienkou bezpečnostný audit alebo bezpečnostná inšpekcia. Súčasťou projektov môže by aj žiadosť o financovanie prípravy projektovej dokumentácie či vypracovanie štúdií uskutočniteľnosti.

MIRRI podporilo v končiacom sa programovom období z Integrovaného regionálneho operačného programu rekonštrukciu a modernizáciu takmer tisíc kilometrov ciest II. a III. triedy. Pre kraje vyrokovalo ministerstvo s Európskou komisiou aj úvery na obnovu ciest II. a III. triedy či mostov. Na dopravné projekty je vyčlenených spolu 56,95 milióna eur.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok