Summit vo Vilniuse posunie Ukrajinu bližšie k členstvu v NATO, verí Stoltenberg

ta3 čtk
7.7.2023 14:14

Prezidenti a premiéri krajín Severoatlantickej aliancie budúci týždeň na summite v Litve potvrdia, že sa Ukrajina v budúcnosti stane členom aliancie. Vyhlásil to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého je predčasné hovoriť o konkrétnych časových obrysoch tohto záväzku.

Summit vo Vilniuse posunie Ukrajinu bližšie k členstvu v NATO, verí Stoltenberg
TASR/AP

Nová Rada NATO

Lídri aliancie tiež schvália plán dlhodobej vojenskej podpory krajiny napadnutej Ruskom a potvrdia vznik novej Rady NATO - Ukrajina, v rámci ktorej s nimi prvýkrát zasadne prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vláda v Kyjeve si od nadchádzajúcej vrcholnej schôdzky sľubuje jasné vyjadrenie týkajúce sa vytúženého členstva v NATO, ktoré má Kyjevu poskytnúť ochranu pred prípadnou budúcou ruskou agresiou. Aliančné krajiny ale nemajú zhodný pohľad na rýchlosť, s akou Ukrajinu prijať, zhodujú sa iba na tom, že to nebude pred ukončením súčasného konfliktu.

"Som si istý, že nájdeme spoločnú reč, a to aj v otázke, ako posunúť Ukrajinu bližšie k členstvu," povedal Stoltenberg, ktorý médiám predstavil kľúčové body summitu chystaného na budúci utorok a stredu vo Vilniuse. Krajiny východného krídla EÚ vrátane Česka hovoria o čo najrýchlejšom povojnovom prijatí Ukrajiny, politici západných štátov na čele s USA sa však vyjadrujú opatrnejšie. Konkrétny časový prísľub sa preto podľa diplomatov očakávať nedá.

Podľa Stoltenberga lídri jednotne potvrdia navrhnutý plán dlhodobej podpory Ukrajiny, ktorý má ďalej zladiť jej armádne štandardy s tými aliančnými. Prvýkrát tiež zasadne Rada NATO - Ukrajina, ktorá má byť politickou platformou pre krízové situácie a zapojiť Kyjev do spoločného rozhodovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok